Kata

2022.06.08. 14:00

Változtatni, nem megszüntetni

Négyszázezernél is több egyéni vállalkozó katázik, az ő megélhetésüket nagyban átalakítaná az adózási forma megszüntetése.

TG

Gyugos János nyíregyházi fodrász öt éve dolgozik katás vállalkozóként | Fotó: KM-archív

A tíz éve bevezetett adózási forma azonban megérett a felülvizsgálatra és átalakításra – vélekedik Harkai István. A Minősített Könyvelők Egyesületének elnöke szerint a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója – a szerk.) legnagyobb előnye és érdeme a mai napig az egyszerűsége. 

Másra használják? 

Az elmúlt hetekben számos nyilatkozat jelent meg a hazai médiában, hogy a katát másra használják a vállalkozók, mint amire kitalálták, túl sok a visszaélés. Emiatt a kritikusok szerint jelentősen szigorítani kellene szabályain, vagy akár meg is kellene szüntetni. 

Harkai István szerint mindenképpen érdemes megőrizni a katát, a részletek finomítása mellett. – A kata 2013-as bevezetése óta nem változott az adó mértéke, főállású egyéni vállalkozó esetében ez továbbra is havi 50 ezer forint. Ezalatt a minimálbér összege több mint a duplájára emelkedett, az átlagbér 2,3-szeresére növekedett – mutatott rá a katával kapcsolatos talán legfontosabb problémára a Minősített Könyvelők Egyesületének elnöke. 

Az összeg nem változott 

Nem csak a költségvetésben jelenthet hiányzó bevételt, hogy immár egy évtizede nem változott a kata összege. Ez a vállalkozóknak sem előnyös: mivel a befizetett adó utáni ellátási alap, például táppénz, nyugdíj alig haladja meg a minimálbér felét, félő, hogy a katások alig 30 ezer forint körüli nyugdíjra számíthatnak csak, ami nem biztosíthatja az időskori megélhetést. 

– A kisadózó vállalkozások tételes adója, ismertebb nevén a kata azért jött lére, mert a kezdő vállalkozóknak, sok esetben feleslegesen, rengeteg adminisztrációs és adóteherrel kell megküzdeniük. Az eltelt évek alatt emelkedett az adómentes keret, azonban magának az adónemnek az összege, ami főállású vállalkozóként 50 ezer forint/hónap, mellékállásúként 25 ezer forint/hónap, nem változott – reagált lapunk megkeresésére Szokolai László könyvelő, a nyíregyházi Adólabor Kft. vezetője. 

Véleménye szerint a változás időszerű, és két út járható: vagy emelkedik az évi 12 millió forint kedvezményes keret és egyben az adó összege, ezzel egy időben korlátozzák azoknak a tevékenységeknek a körét, amelyek esetében választani lehet. 

– Ezáltal arányosabb lenne az adóteher a többi vállalkozáshoz képest, valamint ki lehetne szűrni a rejtett foglalkoztatás céljából megalakuló vállalkozásokat. A másik út az lenne, ha a kata egyfajta belépő lenne a vállalkozók világába: fokozatosan szigorodnának a feltételek, a minimális adótehertől indulva évről évre közelítene az adók terhe az állam számára elvárt szint felé. Ez szintén segítene kiszűrni a rejtett foglalkoztatást, valamint a vállalkozót fejlődésre ösztönözné, hogy ne ragadjon meg az alapszinten. Én az utóbbit támogatom – mondta lapunknak Szokolai László, az Adólabor Kft. vezetője, akitől megtudtuk, a közel 170 ügyfele közül nagyjából 60 katázik. 

Finomítani a rendszeren 

Gyugos János egy fodrászatot üzemeltet a megyeszékhelyen, öt éve katás vállalkozó. – Az átalakítással értenék egyet, hiszen ennyi idő után a rendszeren finomítani kell. A befizetett összeg emelése észszerű lehet, bár a saját vállalkozásomból kiindulva a számlakibocsátás mértékét és mennyiségét is figyelembe lehetne venni a befizetendő összeg megállapításánál. Bár ilyenkor mindig felteszem magamnak a kérdést: Az adófizetéskor nincs különbség a főváros és vidék között? Vagy a nyugati és keleti régió között? Ha nagyon megemelik a kata összegét, akkor az negatívan is elsülhet, sokan a feketegazdaság felé fordulhatnak, hiszen a következő időszak sok vállalkozásnak a túlélésről szól majd – kommentálta a lehetséges változásokat Gyugos János nyíregyházi fodrász. 

 

Címkék#kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában