Libák

2022.09.12. 20:00

Nincs könnyű helyzetben az ágazat

Az élelmiszerárak jelentős emelkedése miatt csökken a fogyasztás.

Benda Ferenc családi gazdaságában tizenötezer liba nevelkedik

Forrás: KM-Archív, Dodó Ferenc

Európa-szerte folyamatosan emelkednek a takarmány- és az energiaárak. A megyei érdekeltséggel, állattartó telepekkel, vágóhidakkal és keveréktakarmányt gyártó üzemekkel rendelkező Tranzit Csoport az ország legnagyobb lúdintegrációját végzi. A cégcsoport vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk arról, hogyan tudják átvészelni a mostani helyzetet.

 

Normális reakció

 

– A termelés jelenlegi volumenét ilyen piaci környezetben nem lehet tartani. A fogyasztás az élelmiszerárak jelentős emelkedése miatt csökken, ami alapvetően a fogyasztók részéről egy normális reakció a kialakult helyzetre. A következő hónapok nagy kérdése, milyen szinten alakul majd ki az új kereslet-kínálati egyensúly, amely meghatározza a cégünk kibocsátásának volumenét – kezdte lapunk tájékoztatását Ujvári Sándor, akitől azt is megkérdeztük, hogyan tudnak a mostani, magas energiaárakkal megbirkózni.

– A piacon kialakult energiaárak jelentős jövedelmet húznak ki a termelő vállalkozások és a fogyasztók zsebéből is. Ha ez hosszabb távon így marad, annak sok vállalkozás eshet áldozatául és jelentős életszínvonal csökkenést eredményezhet. Az esetleges további gyors és nagymértékű költségemelkedést nem lehet egy az egyben áthárítani a fogyasztókra, ezt a piac most nem fogadja el, mert a jelentős fogyasztáscsökkenés túlkínálatot eredményezett. Az élelmiszeripar komoly veszteségekkel szembesülhet a következő hónapokban – fogalmazott a Tranzit Csoport vezérigazgató-helyettese.

A kormány az energiaintenzív ágazatokban egy új támogatási program beindítását jelentette be a múlt héten. Erről Ujvári Sándor azt mondta, az európai kormányoknak mindenképpen ki kell találniuk valamit, hogy ne sérüljön az ellátásbiztonság. Nem lenne jó, ha az élelmiszertermelő vállalkozások csökkentenék, vagy teljes egészében leállítanák a tevékenységüket.

– A miniszteri bejelentés a kkv-król szólt, ebbe a kategóriába mi sajnos nem tartozunk bele. Bár a részletszabályok még nem ismertek, reméljük, minden segítséget megkapnak a hazai vállalkozások, hogy az alapvető fogyasztói szükségleteket ki tudjuk elégíteni – bizakodott a vezérigazgató-helyettes, aki szóba hozta a takarmányhelyzetet is.

 

Áremelkedésre spekulálnak

 

– Az aszály miatt Európában jelenleg Magyarországon a legdrágább a gabona, a növénytermesztők visszatartják a termést és korlátozottan értékesítenek, spekulálva az áremelkedésre. Az idő úgy látszik, eddig nekik dolgozott... Kukoricából emberemlékezet óta ez lehet az első év, hogy hazai felhasználásra nem lesz elegendő. Importra szorul az ország, a szállítási költségek pedig szintén az egekben vannak. Az élelmiszer-előállítás költségei tovább emelkednek, a finanszírozás megdrágult, a körbetartozás mértéke egyre nő, a likviditás egyre szűkösebb, sok jóra nem számíthatunk az elkövetkező hónapokban sem – zárta Ujvári Sándor, a Tranzit Csoport vezérigazgató-helyettese. 
 

Biztonságot adó integráció
 

Két tiszaeszlári telephelyen is foglalkozik libatenyésztéssel Benda Ferenc, a Tranzit-Ker Zrt. integrációjában összesen tizenötezer szárnyast nevel egy családi gazdaság keretében. Mint az lapunknak elmondta, amióta emelkedik a takarmány és az energia ára, az ő helyzetük is egyre nehezebb.

– Nem panaszkodom, hiszen amióta a Tranzit-Kerrel dolgozom együtt, biztos piaca van a libáimnak. Amikor a naposlibákat megkapom, már a szerződés a zsebemben van, így nyugodtan előre tudok tervezni. Ami most inkább fejtörést okoz, az a folyamatosan dráguló szalma, a tenyésztés ugyanis rettentően igényli. Ezt úgy próbálom megoldani, hogy szerves trágyát adok át egy ismerősömnek, akinek sok szántóföldje van, én pedig szalmát kapok tőle – tudtuk meg a tiszaeszlári gazdálkodótól. Benda Ferenc hozzátette, a telephelyeket vegyes tüzelésű rendszerben fűtik, ahogy napelemek felhelyezését is tervbe vette, csökkentve ezáltal az áramszámlát.

– Az integrációval sokat nyertem, hiszen a Tranzit-Kertől kapom a takarmányt, a kukoricát és a búzát, illetve a gyógyszereket is. Korábban ez nem volt így, sőt, előfordult, hogy a libáim felvásárlása csupán üres ígéret maradt... – utalt a Hajdú-Bét 2004-es csődjére a libatenyésztő.

Címkék#liba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában