Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.12.23. 07:00

Ismerd meg megyénk értékeit!

Nyíregyháza a térség legkeresettebb turisztikai célpontja.

Megyénkben rengeteg felfedezésre váró turisztikai célpont található

Fotó: Pusztai Sándor

Nyíregyháza és Tokaj térségében a 2021-es 795 725-ről (ennek 88 százaléka volt belföldi vendégéj) 2022-re 965 771-re (ennek 78 százaléka volt belföldi vendégéj) nőtt a vendégéjszakák száma, ezeket a számokat tavaly 287 301, míg az idén 391 774 vendég „produkálta” – mondta a napokban megrendezett szakmai konferencián Gönczi Tibor, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. programigazgatója.

A megyeházán megtartott rendezvényen elmondta, ha a havi bontásokat vesszük figyelembe, akkor az idén a „leggyengébb” hónap a január volt (41 ezer vendégéjszakával), míg - nem meglepő módon - a legerősebbnek az augusztus bizonyult a maga 169 ezer vendégéjszakájával.

A szakember szerint Nyíregyháza és Tokaj környéke legfőbb küldőpiacainak Ukrajna (20 százalék), Szlovákia, Lengyelország és Románia (19 százalék) bizonyult. Gönczi Tibor prezentációjában bemutatott egy táblázatot, melyen a fent említett térség turisztikai szempontból véve legforgalmasabb települései szerepeltek. Ezt Nyíregyháza vezeti 406 ezer vendégéjszakával, őt Sárospatak (79 ezer) és Tokaj (60 ezer) követi. A 11 települést tartalmazó rangsorban az ötödik helyen Kisvárda (32 ezer) áll, Nyírbátor (24 ezer) a nyolcadik, míg Vásárosnamény a kilencedik (22 ezer) – ezek az adatok az idei év januárjától novemberig tartó időszakára vonatkoztak.

A Magyar Turisztikai Szövetség programigazgatója külön részletezte a nyíregyházi szálláshelyek idei eredményeit. Elmondta, ez év november végéig a 149 ezer vendégnek köszönhetően 406 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ami a térség forgalmának a 42 százalékát adta ki - a vendégek 83 százaléka volt belföldi, míg 17 százalékuk külföldi. A nyíregyházi szálláshelyek árbevétele 5,2 milliárd forintot tett ki, tisztán a szállásdíjból származó bevétel 3,1 milliárd forint volt). Ha csak a szállodákban eltöltött vendégéjszakákat nézzük, 121 822 vendégéjt töltöttek el négycsillagos, 54 796-ot háromcsillagos, 41 740-et kétcsillagos, 10 464-et pedig egycsillagos szállodában.

A turisztikai konferencián dr. Zakor-Broda Rita, a Vidék Kincse Egyesület elnöke a civil szervezetek a turisztikai és kulturális értékteremtésben betöltött szerepéről beszélt. Kiemelte, az ország 61 034 civil szervezetéből megyénkben 2874 működik, ezek legtöbbje kultúrával (434 szervezet), sporttal (442), szabadidős tevékenységgel (507), oktatással (347), szociális ellátással (321), valamint szakmai és/vagy gazdasági érdekvédelemmel (86) foglalkozik.

– A civil szervezetekkel azon társas kezdeményezések együttműködő formája, ahol a cél határozza meg és irányítja a működés területét. A működés célja a társadalmi szerepvállalás fontossága. A civilek mélyebb rétegekben vizsgálják és keresik a megoldásokat a területüket érintő problémákra, munkásságuk célja a társadalmi aktivitás fokozása, a közösségépítés – sorolta dr. Zakor-Broda Rita, majd említett néhány olyan turisztikai attrakciót, melyek az egyesület nevéhez köthetőek.

Elmondta, a Vidék Kincse Egyesület a Középkori Templomok Útja Egyesülettel közösen ötven alkalommal szervezett a megye épített és természeti értékeit bemutató buszos és kerékpáros túrát. A helyszínek között szerepelt Csaroda, Tákos, Vaja, Csegöld, Nyírbátor, Tuzsér, Szabolcs, Bátorliget, Cégénydányád és Tarpa, ezeken a programokon közel kétezren vettek részt.

– A Tiszántúli Református Egyházmegyével az elmúlt három évben közel hetven olyan tábort valósítottunk meg, melyeken igyekeztünk életre kelteni a fiatalok számára a történelmet. Megismerkedhettek a népi mesterségekkel, a népi játszóházban pedig feleleveníthették a letűnt korok játékait. Szabolcs településre több alkalommal meginvitáltuk a régió szakembereit egy-egy örökségtörténeti konferenciára, illetve a megyei fiataljait egy-egy helytörténeti vetélkedőre. Túra- és kerékpáros-túravezető képzéseket indítottunk, ez azért fontos, mert képzett szakemberek nélkül nem működnek az értékteremtő munkák. Turisztikai kiadványokat készítettünk, ezek közül kiemelkedik a „Szabolcs, a történelmi emlékhely” című, erre jövőre egy nagy kampányt fogunk építeni – zárta a Vidék Kincse Egyesület elnöke, dr. Zakor-Broda Rita.

 TG

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában