Nyíregyháza

2022.12.19. 13:50

Tárt karokkal várja megyénk a látogatókat

Nyíregyháza és Tokaj térségében 2022-ben nőtt a vendégek és a vendégéjszakák száma is.

Fotó: Pusztai Sándor

Megyénk turisztikai értékeiről, a különböző tájegységekben rejlő potenciálokról, a jövőbeni idegenforgalmi lehetőségekről értekeztek a szakemberek hétfőn a megyeházán. A szakmai fórum fókuszában a Nyíri-Mezőség turisztikai fejlesztései álltak, de az előadások érintették a megyeszékhely projektjeit, valamint a Tokajjal közösen futó programokat is.

A rendezvényt Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg, aki kiemelte, a térség fejlesztései az elmúlt években nagyon sokat profitáltak a különféle TOP-os fejlesztésekből, a teljesség igénye nélkül megemlítette Szabolcs települést, a tiszadobi Andrássy-kastélyt, vagy a különböző kerékpáros fejlesztéseket, melyek az aktív turizmust erősítették. Hozzátette, vannak még kiaknázatlan területek a megye turizmusában, az elkövetkező időszakban a TOP Plusz forrásai biztosíthatják majd az előrelépést.

– Választókörzetemben 733 millió forintból valósultak meg turisztikai célú beruházások a TOP keretében – emelte ki köszöntőjében dr. Vinnai Győző. A megye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője ezek közt említette a tiszalöki szabadstrand fejlesztését, de előrevetítette egy szabolcsi látogatóközpont megépítését. Ő is szóba hozta a kerékpárutak bővítésének jelentőségét, ahogy a megyeszékhely beruházásairól is szólt. Mint kiemelte, a sóstói ötcsillagos hotel megépítésével egy régóta várt álom teljesült be Nyíregyházán.

A köszöntők után a szakmai előadások következtek. A Magyar Turisztikai Ügynökség képviseletében Gönczi Tibor beszélt Tokaj és Nyíregyháza térségének eredményeiről beszélt. Elmondta, a 2021-es 795 725-ről 2022-re 965 771-re nőtt a vendégéjszakák száma, ahogy a vendégek száma is emelkedett: míg 2021-ben 287 301-en, addig 2022-ben 391 774-en látogattak el a vizsgált térségbe.

Deák Attila, a Középkori Templomok Útja Egyesület részéről a szabolcsi földvárról, mint örökségturisztikai „termékről” beszélt a hallgatóságnak, majd dr. Zakor-Broda Rita mutatta be a civil szervezetek szerepét a turisztikai és a kulturális értékteremtésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában