Erősíteni a partnerséget

2023.02.28. 20:00

Új alapokon nyugvó stratégia

Kiemelt cél, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unió öt legélhetőbb tagországa közé kerüljön.

TG

Az egyik deklarált cél a fiatalok itthon tartása

Fotó: Illusztráció: MW-Archív/Unger Tamás

Nyíregyháza országgyűlési képviselője, dr. Szabó Tünde a közelmúltban Debrecenben járt, ahol a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara felkérésére előadást tartott a „Terület- és vidékfejlesztési stratégia” elnevezésű gazdasági fórumon. A konferenciáról, az ott szerzett tapasztalatokról és a kormány területfejlesztési stratégiájáról kérdeztük az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztost.

Erősíteni a partnerséget 

– A területfejlesztés láthatóan megújul, új irányok felé halad – kezdte lapunk tájékoztatását dr. Szabó Tünde. Hozzátette, a debreceni rendezvényen ehhez kapcsolódóan, illetve a régiót érintő várható fejlesztésekről tartott tájékoztatót. 
A gazdaságfejlesztési zónák létrehozásának alapvető célja a partnerség megerősítése a vármegyék közös felzárkóztatásának elősegítéséért. A kormánybiztos elmondta, január végén Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel ezzel a céllal kötött stratégiai megállapodást az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna hat vármegyéje kereskedelmi és iparkamarájának vezetője (a megállapodást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara részéről Balogh Zoltán általános alelnök írta alá – a szerk.). 

– Számomra a legfontosabb célkitűzés, hogy a közeljövőben még hatékonyabb, eredményesebb legyen a zóna fejlődése, ehhez pedig az eddiginél szorosabb gazdasági együttműködésre, rendszeres párbeszéden alapuló tudásbázisra van szükség, ennek az alapjait teremtheti meg egy ilyen stratégiai megállapodás – érvelt dr. Szabó Tünde. A kormánybiztos kiemelte, egy olyan hasznos fórum, mint amilyen a debreceni, szintén erősíti a kormányzat és a vállalkozói, valamint az önkormányzati szektor közötti együttműködést. 

A megújulás részeként a vármegyéket és a régiókat aktívan bevonjuk a támogatási döntésekbe, hiszen a tapasztalat azt mutatja, csak együtt lehet eredményesebben gondolkodni, ez segíti elő a fejlődést és a gyorsabb modernizációt. A debreceni fórumon arról is beszéltem, mivel kiemelt kormányzati cél a gazdasági versenyképesség növelése, a helyi adottságokra és igényekre épített vállalkozás- és gazdaságfejlesztés, ezért fontos megismerni a helyi vállalkozások és iparágak helyzetének alakulását, problémáit és igényeit is – fogalmazott lapunknak dr. Szabó Tünde. 

Gyakorlati tapasztalatok 

A kormánybiztos szerint ez az innovatív szemléletváltás elsősorban a munkavállalók érdekeit szolgálja, leginkább számukra hoz majd pozitív változást, az ő érdekeiket szem előtt tartva alakítják ki az új tervezési szakaszt és a fejlesztésre szánt uniós források elosztását. 

– A területfejlesztésben partner vállalkozások, oktatási intézmények nemcsak elméleti tudásukkal, hanem gyakorlati tapasztalataikkal is gazdagítani tudják majd a kormány újító elképzeléseit. Az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosaként számomra a legfontosabb, hogy minden vármegyében lendületes és fejlesztő környezetet tudjunk biztosítani. Kiemelt célunk, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unió öt legélhetőbb tagországa közé kerüljön. Az idén is dolgoznunk kell az iparfejlesztés, a foglalkoztatásbővítés és a munkahelyteremtés erősítéséért, természetesen kiemelten figyelve arra, hogy ezzel párhuzamosan a fiataljainkat itthon tartsuk, vagy hazahívjuk – tekintett előre dr. Szabó Tünde. 

TG 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában