Nyíregyháza

2023.03.28. 11:00

Fókuszban a digitalizáció és a képzés

A megfelelő szakmai tartalommal rendelkező munkahelyi képzések a cégek termelékenységét erősítik.

A digitalizáció ma már elengedhetetlen a versenyképesség megőrzéséhez

Fotó: Illusztráció: MW-Archív

A munkahelyi képzésekben és a digitalizációban, a digitális üzleti modellekben rejlő kiaknázatlan lehetőségekről tartott szakmai konferenciát a nyíregyházi székhelyű PRIMOM Alapítvány.

Előbb a szervezet irodavezetője, Mészáros Éva néhány mondatban bemutatta az alapítvány működését.

– Igyekszünk a régió kis- és középvállalkozóit mindenben segíteni, támogatni, legyen szó mikrohitelezésről, az inkubátorházunkról vagy a nemzetközi kapcsolatfelvételről – sorolta.

A keddi fórum első szakmai előadója Markóné Tállas Tímea, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. tanácsadója volt, aki a munkahelyi képzésekről, az ezzel kapcsolatos aktuális pályázati lehetőségekről beszélt. Szerinte a megfelelő tartalmú, felépítésű munkahelyi képzések a vállalat termelékenységét erősítik.

A szakember elmondta, mely cégek és vállalkozók indulhatnak a jelenleg is futó Ginop Plusz-os pályázaton, majd felsorolta a képzési programok négy nagy csoportját: szakmai ismeretekre vonatkozó képzések, soft skill képzések, az IKT technológiákkal összefüggő képzések és a nyelvi képzések. Markóné Tállas Tímea hozzátette, ezeken külföldi munkavállalók is részt vehetnek, amennyiben munkaügyi szempontból rendben vannak a papírjaik.

A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. tanácsadójának előadásában elhangzott: egy főre a maximálisan elszámolható képzési költség 250 ezer forint, ez abban az esetben lehet 350 ezer forint, ha a képzésben hátrányos helyzetű vagy megváltozott munkaképességű dolgozó vesz részt, vagy a cég szabad vállalkozási zónában van, a képzés IKT technológiával kapcsolatos vagy a képzés kiemelt ágazatban működő cégnél történik.

A PRIMOM konferenciájának következő előadója Csiszár Dénes, az EIT Digital Budapest szaktanácsadója volt, aki a digitalizáció fontosságáról tájékoztatta a hallgatóságot.

Kiemelte, a digitális átállásban ők is segítenek: először felmérik a cég digitális érettségét, majd ez alapján jelölik ki az oktatási utat, és indul el a személyre szóló oktatás, képzés. Csiszár Dénes úgy fogalmazott: 2019 óta csak a digitális üzleti modell működőképes a piacon.

A szakember szólt a digitális üzleti modell jellemzőiről: a termék technológiai alapú, mérhető, megismerhető, a cég online csatornákat is használ, a vállalkozás könnyen bővíthető, fejleszthető. 

Málnay Barnabás, az ELTE Informatika karának üzletfejlesztési vezetője egy gyakorlati példán keresztül mutatta be egy konkrét vállalkozás digitális fejlődésének lehetőségeit. A szakember elmondta, a digitális átállás soha nem látott távlatokat nyithat meg akár az egyszemélyes vállalkozások előtt is.

TG

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában