Kállósemjén

2023.06.19. 17:30

Gazdaságélénkítő beruházás a fejlődésért (fotók, videó)

Hatalmas gépek segítik a hulladékgazdálkodást és az útfelújítást Kállósemjénben.

Fotó: Pusztai Sándor

Verőfényes napsütés fogadta az illusztris vendégeket hétfő délelőtt Kállósemjénben, ahol a hulladékgazdálkodást segítő eszközöket adtak át a Belügyminisztérium gazdaságélénkítő programjának köszönhetően. Belicza László polgármester megköszönte, hogy részt vehettek a programban és elmondta: Kállósemjén is küzd az illegálisan lerakott hulladékokkal, de a mezőgazdasági útjaik megújítására is megoldást jelenthet a frissen megvásárolt a gép. Hozzátette: értéket is teremt ez a beruházás, s három ember mindennapi megélhetését is biztosítja több éven keresztül.

Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke megköszönte a magyar államnak, hogy figyelnek a vidékre, és hogy olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek a közösség igényeit helyezik előtérbe. – Bár ezt a pályázatot Kállósemjén nyerte, ám a hasznát a környező települések is élvezhetik majd. Ez valóban egy problémamegoldó fejlesztés – fejtette ki az alelnök, és örömét fejezte ki, hogy nagyon sok projekt átadóján találkozhatnak itt a vármegyében.

Dr. Polgári András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója azt mondta:  Kállósemjén mindig a jövőbe mutat. Minta lehet a nagyobb városoknak abban, hogyan kell innovatívnak lenni, aminek ez a mostani beruházás is jó példája. Azt kívánta, sok ilyen rendezvényen vehessenek részt, hogy a vármegye és az ország sorsa egyre jobb legyen.

Videó: Lengyel Nóra

Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő részletezte: dupla hasznot termelnek ezek a gépek, hiszen miközben megsemmisítik a hulladékot, olyan terméket hoznak létre, amit be lehet építeni útalapként. – Térségünkben sajnos még mindig nagyon sok az illegális hulladék-lerakóhely, ami veszélyezteti a környezetet, és sokszor a szántóföldek megközelíthetőségét is megnehezíti. Így könnyebben kezelhető lesz a probléma. Bár a háborús helyzet aggasztó, mégis nagy fejlődést hozott ebben a térségben az utóbbi időszak – fejtette ki az országgyűlési képviselő, majd hosszan sorolta azokat a fejlesztéseket, amelyekkel gazdagodott a térség.

Csökkennek a hátrányok

Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár elmondta, hogy 2019-ben kapta meg feladatként a Belügyminisztérium, hogy indítsák el a kedvezményezett települések gazdaságélénkítő programját, ami hatékonyan hozzájárul a gazdasági mutatók alapján elmaradt települések hátrányainak csökkentéséhez, a helyi foglalkoztatás bővítéséhez, és a lakosságmegtartó képességének növeléséhez. Az első három ütemben 150 települést választottak ki többféle szempont alapján. – Eddig 93 település részesült támogatásban, 18 milliárd forint fejlesztési forrást biztosítottunk, és 351 új piaci munkahely jött létre ebben a programban. Ebben a vármegyében 72 település érintett – részletezte a helyettes államtitkár, és kifejtette, milyen nagy potenciál van a zöld gazdaságban az egész világon. – Az élet minden területén fontos a hulladék újrahasznosítása, Magyarország pedig komoly eredményeket ért el ezen a téren is – tette hozzá, a vendégek pedig megnézhették, hogyan dolgozzák fel a törmeléket a hatalmas gépek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában