CSARODA

2023.07.28. 11:30

Csarodán a jövő technológiáját alkalmazzák

Kozma Imre atya a beregi üzemben tájékozódott a lovagrend és BBT közös vállalatának munkálatairól.

Szon.hu

A spanyol céggel öt évre szóló megállapodást kötöttek

Forrás: Fotó: BBT

Elképesztő hozadéka lett a Bán Biopacking Technology Kft. (BBT) számára annak a munkának, amelyet a cég csarodai telephelyén évek óta végeznek kiváló minőségben, megfelelve a legigényesebb megrendelői követelményeknek. Pozitív megítélésüknek köszönhetően újabb multinacionális elektronikai cégek kötöttek megállapodást a vállalattal. Az egyik új partner a közeli Romániában székelő amerikai multinacionális vállalat, a Plexus, amely az autóipar és az orvostechnika számára gyártott alkatrészeket szereli össze. A másik a spanyol Adelsys, amely szintén az orvosi-, a légi-, illetve a vasúti szektor számára gyártott elektronikus alkatrészek és rendszerek összeszerelésével foglalkozik.

Nem mindennapi vendég

– Ami a Plexust illeti, az amerikai cég nagyváradi üzemében már elkezdődött a dolgozóink betanulási folyamata, így ezt a tevékenységet hamarosan a BBT csarodai üzemében végezzük. Az Adelsys-szel pedig ötéves megállapodást kötöttünk, így októberben megkezdődik a munka az új mexikói vasútvonal vagonjai elektronikai rendszereinek összeszerelésére, mellyel csarodai üzemünk legnagyobb projektje kezdődött – mutatja be az új termelés-bővítési projektek helyzetét a BBT ügyvezető igazgatója, Fabian Gonzalez, aki egy nem mindennapi vendég látogatásáról is beszámolt.

– A közelmúltban járt nálunk Kozma Imre atya, a Máltai Lovagrend Szociális Gondozó Szolgálatának elnöke. Ez azt követően történt, hogy a Máltai Lovagrend és a BBT közös vállalatot hozott létre a teljesen természetes komposztálható és biológiailag lebomló biopolimerek gyártására, fejlesztésére. Kozma atya megismerkedett a létesítményekkel, a környezettel és az emberi erőforrásokkal, amelyek lényeges szempontok e fontos projekt fejlesztése szempontjából.

A világon a leghatékonyabb

A Máltai Lovagrend és a BBT közös vállalatának létrejöttéhez kapcsolódóan érdemes föleleveníteni a korábban történteket, amikor hosszú hónapokig tartó tárgyalások után 2021. június 1-jén a Bán Biopacking Technology Ltd. és a kolumbiai Cauca Egyetem megállapodást írt alá az egyetem által kifejlesztett manióka alapú biopolimer gyártásáról. E kontraktus nyomán a BBT jogosult a világon jelenleg elérhető leghatékonyabb két technológia használatára. Az egyik a már említett Cauca Egyetem szabadalma, a másik egy Indonéziában kifejlesztett technológia. Miként arról már korábban beszámolt a Kelet-Magyarország is, jelenleg a piacon lévő összes biológiailag lebomló vagy komposztálható műanyag közül csak a maniókából készült granulátum nevezhető igazán komposztálhatónak. A többi PLA alapú, ami azt jelenti, hogy a komposztálás csak ipari körülmények között történhet, vagy idővel a benne lévő műanyag mikroméretűvé porlik és a talajba, s a vizekbe kerül, súlyosan szennyezve ezeket az életet adó közegeket.

Egy szálig lebomló műanyag

– A kolumbiai Cauca Egyetemmel négy éve indult közös fejlesztés időközben több neves külföldi és hazai egyetemet és multinacionális gyártó céget vonzott a BBT-be. Ennek nyomán a csarodai cég számos szabadalommal és licenccel rendelkezik, s az aláírt partnerségi szerződéseknek köszönhetően hamarosan megkezdik a 100 százalékban biológiailag lebomló csomagolóanyagok gyártását, ami óriási változást jelent a hulladékgazdálkodás és a környezetvédelem terén – emlékeztetett Fabian Gonzalez.

– A világ műanyagéhsége csillapíthatatlan. A PET-palackok és nejlonzacskók cseréje lehetetlen, az utolsó grammig mind el nem bomló szemétként végzi. Ezért viszont mi, emberek, de velünk együtt bolygónk állatvilága is nagy árat fizet. A hagyományos műanyagok teljes életciklusuk során szennyeznek, a nyersanyag-kitermeléstől a gyártáson, felhasználáson át a hulladékig. Az emberiség felelősségteljes része változásért kiált, s lelkesen üdvözölnék azt a műanyagot, amely biológiailag 100 százalékban lebomló, komposztálható. Cégünk rendelkezik az egyetlen olyan technológiai engedéllyel, amely garantáltan komposztálható polimert állít elő Európa nagy részén. Ez az anyag valóban komposztálható, három hónapon belül teljesen lebomlik – fejezte be a BBT ügyvezető igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában