Újfehértó

2023.07.20. 07:00

Meg(g)yen már a hajnalcsillag lefelé

A kevesebb termés ellenére alacsony felvásárlási árak miatt joggal ideges a termelők.

Szon.hu

A magyar gyümölcsnek nemcsak a minősége különleges, hanem az íze is egyedülálló

Fotó: Archív fotó: MW

Szabolcs-Szatmár-Beregben gyakorlatilag befejeződött az idei meggytermés betakarítása. A szüret végjátéka meglehetősen gyorsan lepergett, mert amit a gyümölcs rohasztó antrachnózis meghagyott, azt más helyeken a pusztító jégesők, szélviharok verték a földre. Megelőzve az érésnyorsító kezeléssel betakarításra előkészített, rázógépeket. Ennél fogva aztán - az számukra érthetetlenül alacsony felvásárlási árak miatt jogosan ideges termelők - meglehetősen megkésettnek találták azt a meggyfogyasztásra buzdító marketing kampányt, amit a közelmúltban indított az illetékes szervezet, némileg rácsúszva a beérett magyar dinnye szezon-kezdetére fókuszáló kampányra.

- Tény, hogy visszaesett a meggyfogyasztás Magyarországon - szögezi le dr. Takács Ferenc, az újfehértói központtal működő Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács vezetője. 

- Mintegy 20 százalékkal csökkent a kereslet a tavaly elszabadult energia árak, s a nyomukban megugrott összes input költség drasztikus növekedését követő konzervipari termék-, közte a meggybefőtt drágulás miatt.

- Az a borzasztó, hogy a mind a kereskedelmen, mind pedig a feldolgozó iparon az érződik, hogy semmibe veszik a mezőgazdasági termelők hónapokon, éveken át végzett  áldozatos, verejtékes munkáját. A motoros fűrészre mostanában mind sűrűbben sandító gyümölcs termesztő gazdákkal együtt emelem fel a terméktanács nevében is a hangom: elég volt ebből!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában