Helyi gazdaság

2023.08.24. 10:01

Fülledt nappalok és éjszakák

Augusztus derekára visszatért az igazi nyári idő: jócskán csökkent a csapadékhajlam, és a levegő hőmérséklete 2-3 fokkal a sokéves átlag felett alakult, melyet a fülledtség miatt még melegebbnek érezhettünk – mondta portálunkat dr. Rácz Csaba, a Debreceni Egyetem Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központjának tudományos munkatársa.

Szon.hu

Igazi termésérlelő időjárásban volt részünk az elmúlt időszakban

Forrás: Illusztráció: MW-Archív

A szakember tájékoztatása szerint a napmagasság, ezzel együtt a nappalok hossza jelentősen csökken augusztus második dekádjára, a talaj hőtartalékai azonban az év során a legnagyobbak, így a kánikula az évek többségében még javában tart ilyenkor.

– A megelőző hűvösebb időszakot követően nem csupán a nyaralók várták a napfényes strandidőt, de a mezőgazdák számára szintén kívánatosabb volt ezúttal a termésérlelő, meleg, száraz napok sora, mint az újabb csapadék. A változékony időt hozó ciklonok és frontjaik átmenetileg visszaszorultak a kontinens nyugati részeire, valamint az óceán fölé, fölénk pedig szabadon áramlott a szubtrópusi eredetű levegő, újabb felmelegedési hullámot indítva – így dr. Rácz Csaba.

Hozzátette, hiába a viszonylag magas légnyomás, csapadék nélkül ezúttal sem úsztuk meg, igaz, a korábbiaknál már jóval kevesebb égi áldásban volt részünk a vármegyében. Míg a keleti és a nyugati tájakon 1-2 milliméter alatt maradt a hónap második tíz napjának teljes csapadékösszege, addig a vármegye középső harmadában 5-10 milliméter is lehullott. Egyes körzetekben 10 és 20 milliméter közötti összegeket mértünk, ám erre csupán lokálisan volt példa egy-egy erősebb zápor nyomán.

–  A talaj nedvességtartalma a felső, művelt rétegben egyelőre sehol sem csökkent a diszponibilis vízkészlet kétharmada alá, ugyanakkor a tágabb értelemben vett gyökértér vízdeficitje már érezhetően növekedett. Vízhiányról továbbra sincs szó, a szabadföldi vízkapacitás eléréséhez azonban nagyobb területen hiányzik mintegy 80-120 milliméternyi nedvesség. Egyes zöldségfélék kivételével a legtöbb növényállományunk vízigénye jelentősen csökkent az intenzív fejlődés időszakában mutatott vízfelvétellel szemben, illetve a termésérlelés fiziológiai folyamatainak és a termésminőségnek már inkább kedvezett a száraz, meleg idő – sorolta.

A hőmérséklet az időszak első napjaiban még 30 Celsius fok alatt maradt a legmelegebb órákban is, majd tizenötödikétől kezdődött a hőségnapok sorozata, a hét végén nem egy helyen 33-34 fokos maximumokkal. Hőérzetünket alaposan feltornázta a szokatlanul magas páratartalom, melynek hatása a párologtatás akadályozásán, ezzel a hőleadó képesség csökkentésén keresztül érvényesül. Eleinte legalább éjszakánként felfrissült a levegő, hiszen a hajnali legalacsonyabb minimumok még 10-12 Celsius fok közelébe ereszkedtek. Az időszak második felében 18-21 fokos minimumokra ébredhettünk a nagyvárosi területeken kívül is, a viszonylag magas értékek ellenére pedig bőséges harmat képződött a közel telített állapotú levegőben. A nedves környezet kedvezett a növényi kórokozók, elsősorban a gombák szaporodásának, számos kultúrában folyamatos és intenzív növényvédelmet téve szükségessé a növények kondíciójának megőrzéséhez és a várható termés jó minőségének garantálásához. A folytatásban a friss számítások a hőség fokozódására engednek következtetni, mely legalább a nappali órákban visszavetheti némiképpen a relatív légnedvességet. Az idő előrehaladtával azonban átmenetileg megnő majd a csapadékhajlam, ismét többfelé lehet majd számítani záporok, zivatarok kialakulására a következő hét-tíz nap során – zárta portálunk tájékoztatását dr. Rácz Csaba, a Debreceni Egyetem Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központjának tudományos munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában