Kisvárda

2023.08.22. 14:04

Tyúktrágyából is aranyat csinálnak

Tovább fejleszti szervestrágya-termelő kapacitását a baromfi termelésben és feldolgozásban is éllovas Master Good cégcsoport.

Szon.hu

Már építik Európa legnagyobb szervestrágya-üzemét, amellyel a következő három évben megháromszorozzák a jelenleg évi 35-40 ezer tonna, Bio-Fer márkanevű baromfitrágyájuk termelését.

A hazai baromfipiac meghatározó cégcsoportjában ez a fejlesztés tíz évvel ezelőtt kezdődött. Tavaly 30 ezer tonna Bio-Fer trágyát értékesítettek, ebből 20 ezer tonna magyarországi termelőkhöz jutott. A maradék 10 ezer tonnán Szlovákia, Románia, és a délszláv országok gazdái osztoztak.

A beruházás jövőre kezdődik, a folyamatosan növekedő termék kibocsátás 2026-os évre el kell érje a 100 ezer tonnát. A fejlesztések során kibővítik a trágya előkezelő és a gyártógépsort, s 2024 végén üzembe helyeznek két granuláló szerkezetet is.

Európában csak néhány országban készítenek szerves trágyából szárított trágya granulátumot: vannak belga, holland, francia és olasz cégek – jellemzően szarvasmarha és baromfitrágyát dolgoznak fel. A legnagyobb gyárak kapacitása sem haladja meg az évi 60-65 ezer tonnát.

"Ha a tervezett fejlesztéseink megvalósulnak, minden esélyünk meg lesz arra, hogy átvegyük Európában a piacvezető szerepet" vélekednek a Master Good döntéshozói. A menedzsment első embere, id. Bárány László még hozzátette: „Az exportérdeklődés töretlenül növekszik, de mi azt szeretnénk, ha a megtermelt szervestrágya mennyiség minél nagyobb hányada a hazai földek minőségét javítaná”      

          

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában