Nyíregyháza

2023.10.05. 12:30

A „túrázók” ezúttal kukoricáztak

A résztvevők végignézhették, hogy készül a kukoricakonzerv.

Lengyel Nóra

A vendégeket beavatták a gyártási folyamat részleteibe

Fotó: Dodó Ferenc

Újabb érdekes programra várta az érdeklődőket a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum: a gazdatúra legutóbbi állomásának résztvevői a Bonduelle nyírszőlősi gyárába látogattak. A sorozat célja, hogy a helyi termelők és szolgáltatók jobban megismerjék egymás tevékenységét, és tapasztalatiakat megosszák egymással. 
A túrán az 1853-ban alapított francia családi vállalkozás legkisebb, de leghatékonyabb üzemében járva azt nézhették meg a résztvevők, hogyan készülnek a csemegekukorica-konzervek – amikor a boltban leemeljük a polcról, nem is gondolnánk, hogy a kisebb, úgynevezett negyedes konzervből percenként 1150 darab gördül itt le a szalagról.

Fenntartható technológiák 

Eszik Édua HR-specialista elmesélte: a gyár egykor üvegfúvó műhely volt, majd zöldség-gyümölcs feldolgozó családi vállalkozás lett, tőlük vásárolta meg a Bonduelle 2012-ben. – A kiváló minőség érdekében az anyavállalat sok fejlesztést és beruházást hajtott végre a zárógépektől az optikai válogatóig, és épült egy saját szennyvíztelep is, ami egyedülálló ilyen téren: környezetbarát módon juttatjuk vissza a tisztított vizet a természetbe, s a keletkezett biogázt is felhasználjuk – mondta a szakember, hozzátéve: nemcsak a világot szeretnék egészséges táplálkozásra ösztönözni, hanem a kollégáikat is. 

Felelős gazdálkodás 

Szepesvölgyi József agronómus a zöldségek termesztéséről mesélt, és elmondta: 3 ezer hektáron termesztenek zöldborsót és csemegekukoricát. 
– Agronómusaink a vetés első pillanatától a betakarítás utolsó pillanatáig jelen vannak a területeken, amiket jelölünk, nyomon követünk, térképezünk és napi szinten követünk. A vetés ütemezetten történik a meghatározott fajtákkal azért, hogy a gyárunkat kellő időpontban, megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyaggal láthassuk el – mondta Szepesvölgyi József, és hozzátette: már a modern kor vívmányait is használják, és drónnal pásztázzák a területeket, hogy kiszűrjék a veszélyes gyomokat. A GPS-koordináták alapján, térkép segítségével beazonosítják a növényeket, és addig nem kezdik meg a betakarítást, amíg az összes veszélyes gyomot el nem távolították.

– A termelőinkkel összedolgozunk, mindent megteszünk azért, hogy problémamentes legyen a szezon. Ettől az évtől talajszondák és meteorológiai állomás is segíti a munkánkat: tudjuk mérni a talaj és a levegő hőmérsékletét s ez utóbbi nedvességtartalmát, a szélsebességet, a természetes csapadék mennyiségét egyaránt. Meteorológiai előrejelző cégekkel is kapcsolatban vagyunk, így ez a rendszer öntözési előrejelzést is biztosít a termelőinknek – fejtette ki Szepesvölgyi József. 

Papp Alexandra minőségügyi vezető az élelmiszer-biztonsági és higiéniai szabályokról mesélt, majd mindenki felvette a kiosztott hajhálót és köpenyt, s elindult a gyártúra. 

Zakatoló gépsorok 

Molnár Dávid termeléstámogató mérnök kalauzolta körbe a vendégeket a kukoricacsövek előkészítésétől a morzsoláson át az optikai válogatóig, ahol speciális kamera érzékeli a nem odaillő szemeket, amiket légfúvással távolítanak el. Ezután a betöltő gépsor zakatolását hallhatták a „túrázók” a csarnokban, ahol az üres konzervdobozokba először felöntőlevet, majd pedig a kukoricaszemeket tölti a gép. Lezárás után a sterilizátoron haladnak át a konzervek, amiket magas hőmérsékleten hőkezelnek s visszahűtenek. A kész konzervek végül raklapokra kerülnek, és útnak indulnak, hogy később a családok asztalára kerüljenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában