Visszapillantó - Gazdaság 2023

2024.01.10. 09:17

Ezt írtuk 2023. második negyedévében: Bővített a kisvárdai cég

A 2023. májusi beruházásbejelentő sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett.

Tarnavölgyi Gergely

Szijjártó Péter a Transit-Speed Kft. kisvárdai beruházásán

Fotó: Gazdag Mihály

A közúti és vasúti logisztikával foglalkozó, mándoki székhelyű Transit-Speed Kft. 3,8 milliárd forintos beruházást hajtott végre Kisvárdán – ebből 1,4 milliárd forint volt a kormányzati támogatás –, mellyel a családi vállalkozás növelte átrakó- és tárolókapacitását. 
Ifj. Szabó Ferenc, a cég ügyvezetője a 2023. májusi ünnepségen elmondta, a beruházásnak köszönhetően a több mint száz munkavállalót foglalkoztató vállalkozás tárolókapacitása meghaladja a 85 ezer négyzetmétert, a saját vasúthálózatuk hossza pedig eléri majd a 17 kilométert. 
– A fejlesztés révén Európa nagyobb országaiba tudjuk majd az itt átrakott terményeket továbbszállítani – fogalmazott ifj. Szabó Ferenc. 

Örül a miniszternek 

Dr. Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, nagyon örül annak, ha Szijjártó Péter a választókörzetébe, illetve a vármegyébe érkezik, mert az mindig együtt jár egy-egy kész beruházás átadásával vagy egy alapkőletétellel. 

– Azé a siker, aki mer, és a Transit-Speed vezetése ebben a nehéz gazdasági környezetben is mert fejleszteni. Ez egy olyan üzenet, ami a régió vállalkozásait is ösztökélheti – fogalmazott dr. Seszták Miklós. 

A tájékoztatón dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő méltatta a Transit-Speed Kft. munkáját, eredményeit és azt, hogy a cég több mint 100 embernek ad munkát, majd megköszönte, hogy a külgazdasági és külügyminiszter elfogadta a meghívást a kisvárdai rendezvényre. 
– Ezek mellett azt is köszönjük Szijjártó Péternek, hogy kiáll a kárpátaljai magyarság, illetve a háború elől menekülők mellett – emelte ki dr. Tilki Attila. 
– Az elmúlt három évben két kijózanító pofon érte a világot, az egyik a koronavírus, a másik pedig a szomszédunkban dúló orosz–ukrán háború. Az pedig a magyar emberek és magyar vállalkozások érdeme, hogy hazánk mindkét pofonból felállt, és talpon maradt – kezdte köszöntőjét Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a nehézségek ellenére Magyarországon tavaly négy százalékot meghaladó volt a gazdasági növekedés. 

Erősödő tranzitforgalom 

– A siker receptje a beruházás, amit a Transit-Speed Kft. példája is alátámaszt, hiszen bővítette az átrakó- és tárolókapacitását, aminek köszönhetően a kelet–nyugati tranzitforgalom is erősödik, így az ukrán gabona könnyebben elérheti a harmadik országbeli célpiacait – emelte ki a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában