Újfehértó

2024.01.28. 14:31

Fagyvédelmi bemutató Újfehértón

A fagykárok elleni védekezés a versenyképesség egyik kulcstényezőjévé vált a gyümölcstermesztésben.

Tarnavölgyi Gergely

„A fagyvédelem lehetőségei a hazai fejlesztésű intelligens fagyvédelmi kályhával” címmel tartott szakmai konferenciát a napokban az Újfehértói Kutató Állomáson az Agroker cégcsoporthoz tartozó Agrokert Kft. A konzorciumvezetőn túl a projekt megvalósításában többek között az eKözig ZRt., az Inno Inspire Kft és a FruitVeB is konzorciumi partner volt – tájékoztatta lapunkat dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB csengeri származású elnöke.

Fotó: FruitVeB

A 2019-ben megkezdett projekt indítóoka lényegében minden gyümölcstermesztő számára evidencia: a tavaszi fagyok utóbbi évtizedben tapasztalt felszaporodása miatt a fagykárok elleni védekezés a versenyképesség egyik kulcstényezőjévé vált a gyümölcstermesztésben. Számos fagyvédelmi technológia van forgalomban, azonban mindegyiknek van valamilyen komoly alkalmazási hátránya vagy korlátja, a hatékony fagyvédelem ezért nehezen megoldható feladat.

A konferencia résztvevői megtudhatták, hogy az intelligens fagyvédelmi kályha fejlesztésére irányuló – a Vidékfejlesztési Programból is támogatott – konzorciumi kutatás fő célkitűzése olyan innovatív, környezetkímélő, precíziós technológián alapuló, önműködő fagyvédelmi fűtőberendezés fejlesztése volt, mellyel a tavaszi fagyok elleni védekezés hatékonyan és érdemi emberi munka, illetve beavatkozás nélkül megoldható.

Fotó: FruitVeB

A rendezvényen a hallgatóság megismerte a tavaszi fagyok elleni védekezés fizikáját, gyakorlati és elméleti hátterét, a kutatási konzorcium keretében fejlesztett fagyvédelmi kályha működési mechanizmusát és műszaki jellemzőit, valamint az intelligens meteorológiai állomásra alapozott vezérlés lényegi elemeit. Az előadásokat gyakorlati üzemi bemutató követte, ahol működés közben lehetett megtekinteni a fagyvédelmi kályhát, mely növényi alapú olajjal, külső energiabevitel nélkül működik, alacsony károsanyag kibocsátással füstmentesen ég, alkalmas legalább 8 óra üzemidőre, illetve automatikusan, emberi beavatkozás nélkül, de a gazda folyamatos kontrollja mellett indítható és leállítható. A fejlesztők hangsúlyozták, hogy ez nem pusztán egy berendezés, hanem egy komplett technológiai rendszer.

A konzorciumi kutatás, úgy tűnik, elérte célját. A fejlesztett rendszer kiküszöbölheti a jelenlegi technológiák alkalmazási hátrányainak többségét. Az elsődleges szempontot a fejlesztés során nem a fejlesztendő rendszer alacsony ára jelentette, hanem a jó hatásfok, az automatizált működés, a korszerű vezérlési technológia, valamint a környezetkímélő működés. A berendezés tulajdonságai révén hatékony technológia lehet a tavaszi fagyok elleni védekezésben, de relatíve magas beruházási költsége révén csak a korszerű, „profi” ültetvények fagyvédelmében lehet gazdaságossági racionalitása és létjogosultsága - zárta lapunk tájékoztatását dr. Apáti Ferenc. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában