Napkor

2024.03.12. 18:51

Az EU gazdaságpolitikája zsákutca - agrárfórumot tartottak Napkoron

Tarnavölgyi Gergely

Fotó: Dodó Ferenc

Közös agrárfórumot szervezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége (Magosz) kedden este Napkoron, a Kerekerdő Turisztikai Központ Rendezvényházában. A térség gazdálkodóinak Győrffy Balázs, a NAK elnöke tartott tájékoztatót a Közös Agrárpolitika változásairól és a várható támogatások alakulásáról. Kiemelte, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésének is köszönhetően az uniós Közös Agrárpolitika II. pillérében, a vidékfejlesztési támogatásoknál a korábbi 17,5-ról 80 százalékra növelte a kormány a nemzeti társfinanszírozást. Ez a történelmi forrásbővítés azt eredményezi, hogy 2027-ig 2900 milliárd forint jut a magyar vidék, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésére.

Győrffy Balázs természetesen szólt az európai gazdatüntetésekről is. Szerinte ezek a megmozdulások is azt mutatják, hogy az EU agrárpolitikája egy hatalmas zsákutca.

– Az Európában egyre erősödő gazdaellenes hangulatkeltés és a termelést ellehetetlenítő „sötétzöld” intézkedések is komoly szerepet játszottak abban, hogy szinte valamennyi EU-tagországban, így hazánkban is az utcára vonultak a gazdák – mondta a NAK elnöke.

A napkori fórumon jelen volt Rácz Imre, a NAK vármegyei elnöke, Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke és a térség országgyűlési képviselője, dr. Seszták Miklós is.

Az agrárfórumról később részletesen beszámolunk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában