Gazdaság

2024.03.07. 14:00

Megvan a potenciál a romániai piacban

Ahogy arról beszámoltunk, Gabriel Șopandă szerdán Nyíregyházára látogatott. Románia rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, mielőtt dr. Kovács Ferenc polgármesterrel egyeztetett volna, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara nyíregyházi székházába is ellátogatott, ahol a térség vállalkozásainak képviselőivel is találkozott – a résztvevők teljes névsorát keretes anyagunkban olvashatják.

Tarnavölgyi Gergely

A kamarai találkozó résztvevői

Forrás: Fotó: Kamara

Együttműködési lehetőségek

– Gabriel Șopandă a találkozót a helyi és a romániai vállalatok közötti együttműködési lehetőségek megvitatása és feltárása érdekében kezdeményezte kamaránk vezetőségénél – beszélt a nagyköveti látogatás előzményeiről Párkányiné dr. Csurka Edina. A szervezet főtitkára hozzátette, innen már csak egy lépés volt az, hogy helyi vállalkozásokat is meghívjanak a kötetlen megbeszélésre. 

– A Gabriel Șopandă a találkozón megismerkedett a jelenlévő vállalkozásokkal, megválaszolta kérdéseiket, megvitatták a problémákat. Többek közt az is kiderült, hogy közel 14 ezer magyar cég van bejegyezve Romániában, 2023-ban pedig hazánk a harmadik legnagyobb exportpartnere volt Romániának. Szóba került a schengeni határ közúti fontosságának kérdése, a romániai infrastrukturális fejlesztések helyzete, a kishatármenti átkelés jelenlegi problémája, a határátkelők zsúfoltsága. Több cég partnerkeresésben kért segítséget, amire ígéretet, támogatást kaptak a nagykövettől. A kamara pedig az új elbírálás alatt lévő magyar-román határmenti pályázatához kért támogatást – summázta a szerdai találkozó tapasztalatait Párkányiné dr. Csurka Edina, a vármegyei kereskedelmi és iparkamara főtitkára. 

Négy romániai telephely

Márkus Tibor, a nyíregyházi székhelyű Marso Kft. egyik tulajdonosa, a társaság kereskedelmi igazgatója a kamarai találkozó után portálunknak elmondta, cégük négy telephellyel is rendelkezik Romániában, így Bukarestben, Brassóban, Marosvásárhelyen és Nagyváradon is van érdekeltségük. 
– A nagykövet úrnak felvetettük az aktuális problémákat is, mint például a határátlépési nehézségeket, illetve a romániai gyorsforgalmi utak, autópályák hiányát, példának okáért Bukarestbe elég nehézkes és időigényes az eljutás. Gabriel Șopandă arról biztosított bennünket, a térség vállalkozásainak képviselőit, hogy minden felvetést továbbít majd hazája illetékes szerveihez – foglalta össze röviden a szerdai találkozón elhangzottakat Márkus Tibor. 

A nyíregyházi székhelyű GOF Hungary Zrt.-t Magyari Csaba export sales manager képviselte. Portálunknak kiemelte, rendkívül hasznos és eredményes találkozón vannak túl, a rendezvény megszervezéséért pedig hálás az iparkamarának. 

Piacot és importőröket is keresnek

– Kettős célunk volt a kamarai találkozóval. Egyrészt búza- és lisztimportőröket keresünk a dunaföldvári malmunkba, illetve a Közép-Kelet Európában is egyedülálló, nyíregyházi gluténmentes zabfeldolgozó-üzemünkben készült termékeinknek keresünk romániai piacot – mondta Magyari Csaba. Hozzátette, a vállalkozásuk már 20 éve működik, cégszinten pedig közel 30 ezer hektáron termeszt a cég zabot, árpát és kukoricát. 
– A szerdaihoz hasonló személyes találkozóknak rengeteg haszna van, biztos vagyok abban, hogy ebből cégszinten is profitálunk majd – bizakodott a GOF Hungary Zrt. export sales managere, Magyari Csaba. Bencze Gábor szeretne a romániai piacra visszatérni, mert a Covid időszaka alatt teljesen „elvesztették” azt a régiót. 

Visszatérni Romániába

A nyírpazonyi székhelyű, hús és húskészítmények kereskedelmével foglalkozó vállalkozás tulajdonos-ügyvezetője hozzátette, szeretnének több ottani nagykereskedelmi vállalkozással kapcsolatba kerülni, ebben lehet segítségükre a romániai nagykövetség. 

– Jelenleg a magyar és a szlovák piacon vagyunk jelen, 45 főt foglalkoztatunk és 750 partnerünk van, ezt a számot szeretnénk tovább növelni – említette a Húsposta Kft. tulajdonos-ügyvezetője. 

A kamarai találkozó résztvevői A romániai delegáció tagjai: Gabriel Șopandă, Románia rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Serban Simion politikai tanácsadó és Horia Mintas kereskedelmi irodavezető; a vármegyei kereskedelmi és iparkamarában Pekó László elnök, Krámer Zoltán, az ipari tagozat alelnöke, Párkányiné dr. Csurka Edina főtitkár és Kostyál Tünde gazdaságfejlesztési és nemzetközi munkatárs fogadta őket; a találkozón résztvevő cégek: Nyírzem Zrt., Nyírség-Hasso Kft., Master Good Kft., Marso Kft., Gof Hungary Kft., Resilux Central Europe Packaging Kft., Megakom Kft., Michelin Hungária Kft., Regispan Kft., Swiss Krono Kft., Húsposta Kft.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában