Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.08.01. 16:21

A nyár kissé alábbhagyott

A hőségnapok száma csupán két-három volt vármegyénkben a hónap utolsó hetében.

Szon.hu

Az eddigi időjárás kedvez a különféle mezőgazdasági állományoknak

Forrás: Illusztráció: Mw-Archív

Július utolsó hetére veszített erejéből a kánikula, a hőmérséklet összességében több fokkal elmaradt az ilyenkor szokásostól és egy-két hajnalon már 10 fok alatti értékeket is mérhettünk - tájékoztatta lapunkat dr. Rácz Csaba.

Fázni azért nem kellett

A Debreceni Egyetem Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központjának tudományos munkatársa szerint az ősz persze messze van még, s jó néhány hőhullám várhat még ránk az elkövetkezendő hetek során, július végére mégis kissé alábbhagyott a nyár heve térségünkben. Fáznunk egyelőre nem kellett, hiszen a napi csúcsértékek így is jobbára 25-30 fok között alakultak. A hőségnapok száma csupán 2-3 volt vármegyénkben, de a szokatlanul kevés 30 fokot elérő csúcsértékű nap mellett a 25 foknál melegebb, azaz a nyári napok viszonylag alacsony száma is hűen tükrözte az időszak időjárásának kevésbé nyárias jellegét. Nyár derekán általában bőven 25°C felett alakul a napi maximum, a héten azonban 2-3 olyan nap is volt, amikor nagy területen maradt el ettől akár több fokkal a csúcsérték.

Az időszak csapadékösszegének legnagyobb részét a hét derekán átvonult hidegfronthoz kötődő záporok, zivatarok adták, s csak kisebb részt járultak hozzá a hétvégi, inkább helyi jellegű záporok. Mindkét csapadékeseményre igaz volt azonban, hogy súlypontjukkal vármegyénk keleti-délkeleti felét érintették, errefelé hullott több, mintegy 15-25mm eső. Északnyugaton, nyugaton jóval alacsonyabb, mindössze 5 és 15mm közötti mennyiségeket mérhettünk, néhány kisebb körzet pedig szinte teljesen kimaradt a csapadékból. Augusztus első napjaiban folytatódni látszik a változékony idő, melynek során egymást váltják majd a hőhullámok és a hűvösebb periódusok. Az első hét második felében néhány napra ismét a forróság lehet az úr, majd kiadósabb csapadékkal és erős lehűléssel folytatódik a hőmérsékleti „hullámvasút”. A legfrissebb előrejelzések szerint nem ez ígérkezik a nyár utolsó hőhullámának. Időjárásunk változékony jellege kitart, egyelőre sem hosszan tartó szárazság, illetve tikkasztó meleg, sem pedig tartósan hűvös, esős idő nem körvonalazódik, ebből pedig mezőgazdasági állományaink idén jól profitálhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában