Nyíregyháza

2019.09.26. 13:43

Középiskolások nyári szolgálatban

A városháza Bencs-termében jutalmazták meg a Tourist Police program tíz legaktívabb résztvevőjét.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság hét évvel ezelőtt, egyedülálló kezdeményezésként indította el a Tourist Police szolgálatot, ami középiskolás diákoknak ad lehetőséget arra, hogy a nyári szünetben az egyenruhásokkal közösen járőrözzenek, a megyeszékhely turisztikailag frekventált területein a nyelvtudásukat hasznosítva segítsék a hozzánk érkező külföldi turisták útbaigazítását. A program töretlen népszerűségét jelzi, hogy évről évre nő a jelentkezők száma.

– Több ez mint a kötelező 50 órás közösségi szolgálat, amit az érettségi előtt a diákoknak le kell tudni, a feladat jellege, a társadalmi hasznossága mindenképpen közrejátszik abba, hogy nyaranta 70-80 középiskolás jelentkezik a szolgálatra – magyarázta el dr. Illés László alezredes, a városi rendőrkapitányság vezetője, hogy miért választják sokan a rendőrség programját. Csütörtökön a városházán azt a tíz diákot köszöntötték és jutalmazták, akik az idei nyáron példamutatóan, a legaktívabban teljesítették a szolgálatot és vettek részt a bűnmegelőzési munkában. Az alezredes kiemelte, a fiatalok gondolkodásmódja is átalakul, a megszerzett tudásukat, tapasztalatukat továbbadva a jövőben is sokat tehetnek a bűnmegelőzésért.

– A diákok szívesen és hatékonyan vettek részt a munkában, csak gratulálni lehet annak a 74 középiskolásnak, akik a megyeszékhely turisztikailag kiemelt területein, főleg Sóstón látták el a feladatukat a rendőrök mentorlásával – fogalmazott dr. Ulrich Attila. Nyíregyháza alpolgármestere hangsúlyozta, a diákok olyan impulzusokat és tudást kaptak, amit felnőttként kamatoztathatnak. – A program hosszú távú eredménye lehet, hogy a most kitüntetett fiatalok saját gyerekeiket arra ösztönözhetik majd, hogy olyan munkakörben dolgozzanak, ami segíti a nyelvtanulást, a társadalmi együttműködést és a bűnmegelőzést – tette hozzá, és megjegyezte: kiváló a rendőrség és az önkormányzat kapcsolata.

Kurucz Noémi most kezdte a 10. osztályt a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban. Az egyik barátnője hívta fel a figyelmét a Tourist Police programra, melyben együtt teljesítették a közösségi szolgálatot.

– Bűn- és baleset-megelőzési szórólapokat osztottunk, s tettünk olyan járművekre, amelyeknek lehúzva felejtették az ablakát, vagy fontosabb értékeket hagytak bennük – sorolta Kurucz Noémi, hogy milyen feladatokat bíztak rájuk. – A „munkánk” részeként a turistákat igazítottuk útba, segítettünk nekik parkolóhelyet keresni, akár angolul is. Jó érzés volt megérteni, amikor idegen nyelven kértek tőlem segítséget. Legtöbbször magyar turistákkal beszéltünk, de naponta találkoztunk külföldiekkel is – mondta Noémi, aki örül, hogy hasznosan tölthette el a közösségi szolgálatot és részese lehetett programnak. Az ötven órából tizenötöt teljesített ezen a nyáron, és úgy tervezi, a fennmaradó időt is Tourist Police programban tölti el.

Abban talán nincs is meglepő, hogy a 16 éves Lebujos Imre is ezt a programot választotta. Azon túl, hogy az édesapja a büntetés-végrehajtásban, édesanyja a katasztrófavédelemnél dolgozik, ő a Budai Nagy Antal Szakgimnáziumban tanul rendészeti tagozaton.

– Nagy kihívás nem volt a feladatainkban, de érdekes volt külföldieknek tolmácsolni, hogy mit, hol találnak, útba igazítani őket. Előfordult, hogy ott álltunk egy-egy autó mellett, mert a tulajdonos elfelejtette felhúzni az ablakot és hogy megvédjük az értékeit, megvártuk amíg visszajött a kocsihoz. Fontos és hasznos volt ilyen helyzetben megismerni a bűnmegelőzési munkát. Arról még nem döntöttem, milyen hivatást választok, de szeretnék jövőre is részt venni a programban – mondta Imre, aki thai box-ol, így a harcművészet sem ismeretlen számára. S az is kiderült, a kötelező óraszámon túl, még másfél hétig tolmácsolt, segített a turistáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában