Vádemelés

2020.06.03. 11:39

Védett növényeket pusztított ki a tárcsázás

A védett területeken a gazdálkodás, sőt bármilyen beavatkozás szigorú feltételekhez kötött.

– A megyeszékhely külterületén több gazdálkodó szerzett olyan termőföldet, amelyhez nádas, láp, esetleg szikes tó is tartozik. A természetvédelmi törvény szerint valamennyi láp és szikes tó védelem alatt áll, azaz természetvédelmi területnek minősül – tájékoztatta lapunkat dr. Szilágyi László. Az ilyen védett területeken a gazdálkodás, sőt bármilyen beavatkozás szigorú feltételekhez kötött, a környezetvédelmi hatóság engedélyével, felügyelete mellett történhet.

– A Nyíregyházi Járási Ügyészség nemrég emelt vádat egy helyi gazdálkodó ellen, aki a vádirat szerint a szántóföldjén található láp egy részét 2018-ban feltárcsázta, amellyel legalább 60 tő védett növényt pusztított el, melyeknek természetvédelmi értéke példányonként 5000 forint. Az ügyészség szerint ezzel kétszer is elkövette a természetkárosítás bűntettét, mert a tárcsázás a láp jelentős károsodását okozta, továbbá külön büntetendő a 60 tő növény elpusztítása is. Az ilyen bűncselekményért a törvény szerint 3, illetve 5 év szabadságvesztést lehet kiszabni. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje a büntetlen előéletű gazdálkodót. Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik – ismertette a megyei főügyészség sajtószóvivője.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában