Segítség

2021.02.17. 17:02

Földrengés után: tetőt fedtek, segítettek!

December végén 6,3-as erősségű földrengés volt Horvátországban, majd több utórengés alakult ki.

Forrás: Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület, ADRA Adventista Szeretetszolgálat

Ezeket Magyarország több területén is érezte a lakosság. A katasztrófavédelem azonnal reagált: több raklapnyi segélyszállítmányt küldött a földrengés okozta helyzet kezelésére.

Nemcsak a tábori ágyak, hálózsákok jelentettek nagy segítséget, hanem többek között a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagjai és önkéntesei is.

„Elsősorban hegyes területeken, nehezen megközelíthető épületeknél végeztünk kárfelmérési és -enyhítési munkálatokat januárban. Martinovičiban például egy ház hetven négyzetméteres tetőszerkezetét léceztük és cserepeztük.” – mondta az egyesület vezetője Vincellér Tibor.

„Az is nehezítette a munkánkat, hogy érkezésünk előtt nagyobb mennyiségű hó esett, így volt olyan ingatlan, amelynél a tetőn kellett fagyott havat lapátolnunk és sepernünk, hogy hozzáférjünk a lecsúszott cserepekhez, a leborult kéményekhez.”

Január végén – már itthon – a rendőrség munkáját is segítették. Egy 15 éves eltűnt lányt kerestek a Nyíregyházi Egyetem mögötti erdős területen. A szakemberek kutyákkal, quadokkal és hőkamerával kutatták az erdőt. Végül az eltűnt lány épségben előkerült, az erdőjárás után a barátnőjéhez ment, így a kutatást leállították.

Bulváros-búváros keresésük is volt az év első hónapjában. Immáron sokadjára mentettek ki mobiltelefont a nyíregyházi Bujtosi tóból.

- Rutkai-Dér Vivien tűzoltó főhadnagy, szóvivő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában