Felhívás

2023.07.04. 11:53

Vigyázat, ismét felbukkantak az unokázós csalók!

Az utóbbi időben ismét felbukkantak az úgynevezett „unokázós csalásos” telefonhívások, hívja fel a lakosság figyelmét a rendőrség.

Forrás: fotó: MW

Ezeknek a bűncselekményeknek közös jellemzőjük, hogy a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket, majd a csaló a kiszemelt áldozat hozzátartozójának, például az unokájának, gyermekének, valamilyen rokonának adja ki magát, vagy azt mondja, hogy a rokon megbízásából telefonál és valamilyen indokkal (balesetet szenvedett, fogva tartják, kölcsönt vett fel stb.) pénzt csal ki az idős embertől.

– Bűncselekmény gyanúja esetén, vagy amennyiben bűncselekmény áldozatává vált azonnal hívja a 112-es központi segélyhívó számot! – kéri a rendőrség, s megosztottak néhány jó tanácsot is: 

Mindig járjon utána, hogy a rokona valóban bajban van-e!

Tegye le a telefont és hívja fel hozzátartozóját!

Tegyen fel olyan kérdéseket, amelyekre egy idegen nagy valószínűséggel nem tud válaszolni (pl.: mikor találkoztak utoljára, rokoni körre vonatkozó kérdések)!

Ne hagyja magát sürgetni, próbáljon higgadt maradni!

Életmentő műtét külföldön sem marad el azért, mert valaki nem tud azonnal fizetni.

Hivatalos személy nem kér pénzt. Sem rendőr, sem tűzoltó, sem mentős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában