Miskolc

2023.09.12. 10:03

Nyolcvan év után kézbesítették a levelet

Hosszú évek kutatómunkájával visszajuttatott egy antikváriumi könyvben talált, a II. világháború alatt írt szerelmeslevelet a néhai szerelmespár leszármazottjának egy tartalékos katona – közölte a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság a Facebook-oldalán. 

Szon.hu

Az a bizonyos szerelmes levél

Forrás: Fotó: Honvédség

A parancsnokság miskolci toborzóirodáján hadisírok felkutatásával és a hősi emlékművek nyilvántartásával foglalkozó Bukta László zászlós tíz évvel ezelőtt bukkant rá egy antikváriumi könyvben Bodnár Gyula őrvezető 1943-ban írott és Kassán feladott levelére. A szép sorok felkeltették érdeklődését, így megvette a könyvet, benne a levéllel, majd nyomozásba kezdett, hogy felderítse a szerelmes sorok történetét. 
Bodnár Gyula őrvezető Kassán teljesített szolgálatot, a helyi gépkocsizó könnyűtüzérosztály első üteg katonájaként. A levelet 1943-ban a laktanyában írta meg az akkor 22 éves őrvezető az ő Marikájának, és szerelmi vallomásában reményeit taglalta arról, hogy a háború után össze tudnak majd házasodni. A levelet Aszalóra címezték, a miskolci toborzóiroda katonája pedig a helyi anyakönyvvezető segítségével kiderítette, hogy Bodnár Gyula és Marika túlélte a háborút, azonban a férfi hadifogságba került; végül 1951 áprilisában tudtak összeházasodni. 
A néhai Bodnár házaspár szerelmét igazoló levelet nyolcvan évvel később, szeptember 6-án adták át az egykori szerelmespár leszármazottjának. Busku Jánosné Bodnár Anna azt mondta, családja ezzel a levéllel korábban nem találkozott, mindössze néhány tábori levelezőlap és képeslap maradt fenn édesapja háborúbeli írásaiból. - adta hírül az MTI.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában