Katasztrófavédelem

2023.10.09. 12:22

Kilenc hónap alatt 302 lakástűz volt vármegyénkben

Idén szeptember végéig 820 tűzeset történt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. Ennek közel negyven százaléka, 302 tűz lakásban keletkezett. Volt, ahol csupán néhány négyzetméteren pusztítottak lángok, de több ház is lakhatatlanná vált.

Szon.hu

Forrás: Katasztrófavédelem.hu

Többen megsérültek

A térségbeli lakástüzek következtében huszonnégy ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett. Három emberen már nem lehetett segíteni. Februárban Nyírmihálydiban, áprilisban Dombrádon, májusban Tákoson követelt áldozatot a tűz.
Kilenc hónap alatt 2925 négyzetméternyi épített terület égett le. A lakástüzekhez összesen 447 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltók közel 189 és fél órát töltöttek a tüzek oltásával. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében tizenhárom lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés, illetve a kémény műszaki állapota miatt gyulladt ki épület. A legtöbb tűz a kéményben, a konyhában, illetve hálószobában keletkezett.

Beköszöntött az ősz

A legbiztonságosabb, ha úgy vágunk neki a fűtési szezonnak, hogy előtte egy szakember ellenőrizte a fűtőberendezéseinket, és egy kéményseprő megvizsgálta a kéményünket. Magánszemélyek számára továbbra is ingyenes a kéményseprés, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő. Ezt a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon, vagy a 1818-as hívószámon a 9-es és 1-es menüpontot kiválasztva lehet megtenni.
Hibás vagy szabálytalan kémény működtetése esetén kéménytűz és szén-monoxid-mérgezés is bekövetkezhet. Szeptember végéig negyvenegy szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a vármegyebeli tűzoltóegységeket, hat ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, ketten pedig életüket vesztették a mérgező gáz miatt. - adta hírül szerkesztőségünknek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában