Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.11.15. 13:42

Figyelmeztet a rendőrség: senki sincs biztonságban, így vernek át a telefonos csalók

Fontos dologra hívta fel a figyelmet rendőrség, sokakat érinthet.

Forrás: ripost.hu

Az utóbbi hetekben több, távoli hozzáférést biztosító programon keresztül elkövetett bűncselekmény is történt, amelynek körülményeit a magyar rendőrség a Mátrix Projekt keretében vizsgálja. Közlésük szerint ezek a csalások kellő óvatossággal elkerülhetők lehettek volna.

Forrás: ripost.hu

Fejér vármegyében az utóbbi hetekben az online térben elkövetett bűnesetek leggyakoribb elkövetési módszerei a fishing, vagyis az adathalászat céljából történő hangalapú hívások voltak. Az elkövetők többségében pénzintézet nevében vették fel a kapcsolatot a sértettekkel, és jellemzően azt a legendát adták elő, hogy jogosulatlan átutalást blokkoltak a számlájukon, melynek megakadályozása céljából kérik a bankkártyaadataikat. Az esetek nagy részében az úgynevezett AnyDesk-csalással párhuzamosan követték el a bűncselekményeket, azaz a számlatulajdonosokat egy távoli asztalról irányítható internetes program letöltésére vették rá. Az áldozatok ezt követően már csak azt tapasztalták, hogy illetéktelenek hozzáfértek a bankszámlájukhoz, és jelentős összegeket emeltek le róla. Így járt az a jóhiszemű mányi számlatulajdonos is, aki a telefonjára érkező belépőkóddal több mint másfél millió forint utalását hagyta jóvá – írja a police.hu.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében a rendőrség azt kéri, hogy fogadjuk meg az alábbi tanácsainkat!

  • Minden esetben kérjenek egy kis időt, és azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát! Lehetőleg ne döntsenek egyedül!
  • A banki ügyintézők nem utasítanak telefonbeszélgetés közben utalásra!
  • Soha ne adják ki telefonon az internetbanki azonosítókat, a fizetéshez szükséges bankkártyaadatokat, ugyanis a csalók a bankkártya-azonosító, az érvényességi idő és a háromjegyű CVC-kód segítségével azonnal hozzáférhetnek a pénzükhöz.
  • Más kérésére semmilyen alkalmazást, programot ne telepítsenek a számítógépre vagy a mobiltelefonra, még akkor sem, ha azt a bank vagy szolgáltató nevében kérik!
  • Kérjenek értesítést – lehetőleg személyesen – a banktól a számlát vagy kártyát érintő műveletekről, pénzmozgásokról, továbbá állítsanak be limitet, regionális és online korlátozást!
  • Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal jelentsék be a rendőrségnek!

A rendőrség kiemelt figyelmet fordít az online csalások elleni küzdelemre, ami a Mátrix Projekt keretein belül a szakterületek egymás kölcsönös segítésével vezet eredményre. Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál. - olvasható a ripost.hu oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában