Bűnügyi visszatekintő 2023

2024.01.11. 07:25

A gyerekei előtt lőtte fejbe

Szon.hu

2016. augusztus 31-én Oroson lövések dördültek, s az édesanya életét nem lehetett megmenteni

Fotó: MTI/MTVA

Nyíregyháza. Tavaly szeptemberben vált jogerőssé az ítélet egy olyan ügyben, ami hét és fél évvel ezelőtt az országos hírek élére került, és ami hosszú időn át foglalkoztatta a közvéleményt: a Debreceni Ítélőtábla jogerősen életfogytig tartó fegyházra ítélte azt a román orvost, aki 2016 nyarán fejbe lőtte korábbi szeretőjét és a nő férjét Nyíregyházán. Az asszony a helyszínen meghalt, a két gyermekükkel magára maradó apa pedig maradandó fogyatékossággal járó sérülést szenvedett.

Az ítélőtábla indokoltnak találta a minősítést, azaz hogy a férfi aljas indokból követte el a tettét, hiszen még két évvel a szakításuk után sem tudta feldolgozni, ami történt, és bosszúból cselekedett, a házaspár életének kioltása volt a célja. Súlyosító körülményként értékelte az ítélőtábla azt is, hogy két gyermek maradt árván, az édesapa pedig a sérülése miatt korlátozottan tud gondoskodni a gyermekeiről.

Esélye sem volt a túlélésre

A történet még 2012-ben kezdődött, amikor a román orvos és a kétgyermekes édesanya egymásba szerettek. Felmerült, hogy a nő otthagyja a családját, ám 2014-ben úgy döntött, hogy a férjét és gyermekeit választja.

Dr. S. Dan képtelen volt beletörődni a szakításba, folyamatosan hívogatta és kereste az asszonyt, aki végül eljutott arra a pontra, hogy feljelentéstervezetet készített egy ügyvédnél a zaklatások miatt.
A férfi 2016 nyarán a Tokaji úti piacon vásárolt egy Magnum pisztolyt és 12 töltényt, majd elérkezett augusztus utolsó napja, amikor az Oroson élő család a gyerekek első tanévnyitó ünnepségére készült. Az orvos az autójába tette a biciklijét, a ház közelében leparkolt, biciklivel továbbhajtott, és arra várt, hogy az egykori szerelme hazaérjen. Amikor az asszony meglátta, bekiabált a férjének, s a kocsit nyitva hagyva elindult a ház felé. Az orvos követte, s ahogy a férj a vallomásában fogalmazott, azt mondta, hogy megöllek, és kétszer lőtt. Egy szomszéd csak annyit hallott, hogy a nő sikolt, majd egymás után kétszer eldördült a fegyver.

Az édesanya a gyerekei szeme láttára hunyt el – az asszonynak esélye sem volt arra, hogy túlélje a sérüléseit –, a férje pedig csak a véletlennek és a gondos orvosi ellátásnak köszönhetően maradt életben. A férfi egy korábbi vallomásában azt mondta: arra várt, hogy az orvos hozzá lép, odateszi a pisztoly csövét a fejéhez, és meghúzza a ravaszt.
Dr. S. Dan ezután gépkocsijával Romániába ment, a rend­őrök Kolozsváron fogták el. Letartóztatták, és lőfegyverrel visszaélés miatt elítélték, majd 2019 szeptemberében szállították vissza Magyarországra.

Meg akart halni

– Fel se merült bennem az előre megfontoltság, kiterveltség. Nem volt ölési szándékom. Meg akartam halni – így fogalmazott dr. S. Dan 2022 márciusában a Nyíregyházi Törvényszéken, amikor a nem jogerős ítéletet kihirdette dr. Gunyecz Zoltán. – Ő volt minden, amit szerettem – ezt mondta az utolsó szó jogán az orvos, majd elsírta magát. A tárgyaláson elhangzott, a vádlott családja eddig 11 millió forintot utalt át a sértett férjének, gyermekeinek.

Dr. S. Dan a büntetését Romániában tölti le, a férfi legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételes szabadlábra.

  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában