Tűz

2024.01.24. 14:00

Halálos tűzeset – az ismerősei hívták, hogy jól van-e

Ahogy arról beszámoltunk, kedden este tűz ütött ki a nyíregyházi belvárosban, egy Rákóczi utcai emeletes házban. A tűzoltók az oltás során egy holttestet találtak.

Szon.hu

Fotó: Bordás Béla

A katasztrófavédelem szerda reggeli közleménye szerint a lángok a harmadik emeleti lakás konyhájában csaptak fel, az ingatlan füsttel telítődött. A helyi tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett hamar megfékezték a lángokat. Az oltás közben a lakásban egy idős embert találtak, akinek az életén a gyors beavatkozás ellenére sem lehetett segíteni. Nem zárható ki, hogy a tűzhelyen felejtett étel vezetett a tragédiához, azonban a tűz pontos keletkezési körülményeit tűzvizsgálati eljárás keretében fogják tisztázni.

Szerda délelőtt kerestük a rendőrséget, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy bűncselekmény hiányában nem indítanak nyomozást.

Mócsán Katalin a szóban forgó emeletes ház szomszédságában lakik, kedd este nem sokkal kilenc óra után érkezett haza, látta a tűzoltó- és mentőautókat a helyszínen.

- Délután dolgoztam, az ismerőseim hívtak, hogy jól vagyok-e. Először nem is tudtam, hogy miről beszélnek. Kissé idegesen mentem haza, láttam a kivonulást, de a tűzeset nem a mi háztömbünket érintette. Azt csak ma reggel hallottam, hogy valaki meghalt a tűzesetben… - fogalmazott portálunknak Mócsán Katalin.

Siktár Valéria, a LAKISZ Kft. ügyvezető igazgatója is a helyszínen volt kedd este, a cég végzi végzi ugyanis annak a lakóháznak a közös képviseletét, melyben a halálos tűzeset történt.

Mint elmondta, ilyen esetekben egyeztetniük kell a katasztrófavédelem munkatársaival, hogy a tűz okozott-e további problémát, fennakadást a társasházban, lakóépületben.

- A tragédia sajnos megtörtént, amit természetesen nagyon-nagyon sajnálunk. A tűz azonban nem terjedt tovább a konyhafülkén, így az épület további részeiben nem okozott problémát. Hét lakásban egyelőre kikapcsolták a gázszolgáltatást, ezt majd csak az ilyenkor kötelező nyomáspróba után lehet visszakapcsolni, erre valószínűleg egy-két napok belül kerül majd sor. Ennek a költsége a lakókat terheli, ha van felújítási alapuk, akkor abból lesz rendezve, ha nincs, akkor a közös költség lesz megnövelve. Mivel a ház távfűtéses, a kimaradás magát a fűtést szerencsére nem érinti – mondta portálunknak Siktár Valéria.

Korábbi halálos tűzesetek a vármegyében

2024. január 19-én írtuk:

Aranyosapátiban, a Honvéd utcában, egy 60 négyzetméteres lakás egyik szobájában keletkezett a tűz volt, a helyiségben pedig találtak egy embert, aki életét vesztette. A tűzoltók kiérkezésekor a tűz már nem égett, korábban az ágy kapott lángra.

2023. októberében írtuk:

A térségbeli lakástüzek következtében huszonnégy ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett. Három emberen már nem lehetett segíteni. Februárban Nyírmihálydiban, áprilisban Dombrádon, májusban Tákoson követelt áldozatot a tűz. Kilenc hónap alatt 2925 négyzetméternyi épített terület égett le. A lakástüzekhez összesen 447 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltók közel 189 és fél órát töltöttek a tüzek oltásával. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében tizenhárom lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés, illetve a kémény műszaki állapota miatt gyulladt ki épület. A legtöbb tűz a kéményben, a konyhában, illetve hálószobában keletkezett.

2023. januárjában írtuk:

2022-ben összesen 560 lakástűz keletkezett Szabolcs-Szatmár-Beregben, 147-tel több, mint 2021-ben, ami 36 százalékos emelkedést jelent. A lakástüzekben 4 ember vesztette életét, 44-en pedig megsérültek, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 902 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen több mint 372 órára volt szükségük az oltáshoz. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 15 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában