Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.03.13. 13:56

Az Év tisztje Kormos Róbert tűzoltó százados

Szon.hu

Forrás: Fotó: katasztrófavédelem

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt főelőadója iparbiztonsági kategóriában vehette át az elismerő címet.

Évértékelő, feladat-meghatározó állománygyűlést tartott március 13-án a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon tartott rendezvényen vették át elismerésüket az év szervezetei, tisztjei, tiszthelyettesei.

A főigazgatóság állománygyűlésén megjelentek a társ- és rendvédelmi szervek, szakmai szövetségek és érdekképviseletek vezetői, Pintér Sándor belügyminisztert dr. Bolcsik Zoltán rendészeti államtitkár képviselte. A meghívott vendégekből, a BM OKF vezetőiből, a vármegyei, fővárosi katasztrófavédelmi igazgatókból, a katasztrófavédelmi kirendeltségek vezetőiből, illetve a tűzoltóparancsnokokból álló hallgatóság először megtekintette a szervezet 2023-as tevékenységét összefoglaló kisfilmet. 

A rövid bejátszást követően dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató szakterületenként haladva, részletesen taglalta az elmúlt év kiemelt eseményeit, és beszámolt az elvégzett feladatokról. Egyebek mellett beszélt arról, hogy csekély kivételtől eltekintve a káresetek egyes, vagy egyes kiemelt riasztási fokozatban voltak kezelhetők, ami az őrsprogram eredményességét is jelzi. A tábornok szólt az önkéntes tűzoltóságok és mentőcsoportok támogató közreműködéséről, egyben emlékeztetett arra, hogy az országos rendeltetésű önkéntes mentőcsapat, a HUSZÁR októberben sikeres újraminősítésen esett át, és hasonló megméretés vár idén szeptemberben a hivatásos mentőszervezetre, a HUNOR-ra is. Góra Zoltán beszélt a szervezet hatósági, iparbiztonsági tevékenységéről, a gazdálkodás alakulásáról, a fejlesztésekről, projektekről. Az évértékelőben bemutatta a katasztrófavédelem humánhelyzetének alakulását, kiemelve, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a szervezeti teljesítményértékelés során kivételesre értékelte a katasztrófavédelmet.

Az idei évben várható feladatokról szólva az országos katasztrófavédelmi főigazgató elmondta, az év során újabb települések kéményseprőipari ellátása kerül át a szervezethez, amely így már lefedi majd az egész országot. A katasztrófavédelemnek számos feladata lesz az önkormányzati és európai parlamenti választásokkal kapcsolatban éppúgy, ahogy a második féléves soros uniós magyar elnökség idején is. A konkrét szakmai feladatok közül Góra Zoltán a HUNOR újraminősítését és a HUNEX-24 gyakorlattal összefüggő teendőket emelte ki. Végezetül az országos katasztrófavédelmi főigazgató a szervezet valamennyi munkatársának megköszönte az előző évben nyújtott teljesítményét.

A főigazgatói ismertetőt követően Bolcsik Zoltán és az országos katasztrófavédelmi főigazgató elismeréseket adott át a 2023-ban a szakmai feladatok végrehajtásában kiemelkedő, magas színvonalú teljesítményt nyújtóknak.

Az Év hivatásos tűzoltó-parancsnoksága címet a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság érdemelte ki, az Év önkéntes tűzoltó egyesülete címet az Egy Csepp Tűz Önkéntes Tűzoltó Egyesület kapta meg, az Év önkéntes mentőszervezete címet pedig a Bakonyi Önkéntes Műszaki Mentő Egyesületnek ítélték oda. 

Az Év tisztje címet tűzoltósági kategóriában Hadlaczki István tűzoltó alezredes, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt főelőadója, polgári védelmi kategóriában Tóth Zsolt tűzoltó alezredes, a sátoraljaújhelyi hivatásos tűzoltó-parancsnokság katasztrófavédelmi megbízottja, iparbiztonsági kategóriában Kormos Róbert tűzoltó százados, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt főelőadója vehette át

Hatósági kategóriában Sas Ádám tűzoltó őrnagynak, a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság osztályvezetőjének ítélték oda, ügyeletesi kategóriában Gyetvai-Nagy Dávid tűzoltó százados, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeletese kapta az elismerést, funkcionális kategóriában Sinka Zoltán tűzoltó alezredes, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság informatikai osztályvezetője érdemelte ki a címet. 

Az Év zászlósa, tiszthelyettese címet tűzoltósági kategóriában Fegyverneki Máté tűzoltó főtörzsőrmesternek, a püspökladányi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltójának, míg ügyeletesi kategóriában Kiss Tibor tűzoltó zászlósnak, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság referensének ítélték oda. 

Az Év rendvédelmi alkalmazottja Moldován Hajnal, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt szakügyintézője lett. 

Az elismerések átadását követően Bolcsik Zoltán emelkedett szólásra. A főigazgatóhoz hasonlóan több szakterületről is beszélt, és úgy fogalmazott, a katasztrófavédelem évek óta magas színvonalon teljesít, nem volt ez másképp 2023-ban sem. Az államtitkár a szervezet valamennyi dolgozójának megköszönte ezt a kiemelkedő teljesítményt. Hozzátette, a katasztrófavédelem a hozzá klasszikusan köthető tevékenységeken túl számos más területen is helytáll. A 2024-es feladatokat számba véve az államtitkár a tűzoltók elméleti, gyakorlati felkészültségének további fejlesztését, a HUNOR újraminősítését, a választásokkal és az uniós elnökséggel összefüggő feladatokat, a pályázatokon való részvételt, valamint a hatékony külső és belső kommunikáció fontosságát emelte ki.  
-olvasható a katasztrófavédelem weboldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában