Helyi közélet

2008.07.01. 18:30

Az árpa eddig jó gABOonás évet ígér

<p>Nyíregyháza - Hosszú évek legszebb tavaszi növényállományán bár rontott a sok eső és a sok vihar, mégis elmondható, hogy jól indult az idei aratás. Szeptemberi eladásra egy tonna malmi búzáért 41.500 forintot ajánlanak a kereskedők.</p>

Az eddig betakarított kalászosok átlagtermése megfelel a várakozásoknak - közölte Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára kedden Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn.

A közösségi ügyekért felelős szakállamtitkár a kelet-európai térség legnagyobb gabonaipari vállalkozása, a nyíregyházi ABO Csoport alapításának 15. évfordulója alkalmából a Krúdy Vigadóban rendezett ünnepség előtt tartott sajtótájékoztatón országos kitekintést adva elmondta: az 596 ezer hektár őszi árpából eddig a terület mintegy 25 százalékát aratták le, s a hektáronkénti termésátlag elérte a szakemberek által várt 4,7 tonnát. Az őszi búza aratása még az elején tart az 5 millió 124 ezer hektáros területen, s szintén 4,7 tonnás termésátlagot várnak a termelők. A 133 ezer hektáros tritikálé területen 3,6, a 250 ezer hektárnyi repcében 2,6, míg a 130 ezer hektár tavaszi árpánál 3,6 tonnás átlagtermésre számítanak a szakemberek.

Az árakkal kapcsolatban Forgács Barnabás elmondta: a tavalyinál 50-70 százalékkal több pénzre számíthatnak a termelők, akiknek a szükséges raktár-kapacitás rendelkezésükre áll, így nem kell azonnal eladni a betakarított terményüket.

Simon György, a 15 éve alakult ABO Csoport elnök-vezérigazgatója elmondta: a dolgozói privatizáció során 1992-ben létrehozott vállalkozás ma Magyarország, Románia, Szlovákia és Ukrajna területén 3 ágazatban, összesen 61 termelő egységet működtet. Másfél évtized alatta dolgozói létszáma 200-ról 1600-ra, addig az árbevétele 2 milliárdról 50 milliárd forintra nőtt.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában