Helyi közélet

2008.09.23. 07:10

Harminckettő

<p><P>– Aztán öreg, mennyi még a harminckettő? – kérdezi a mesében Mátyás király az öreg szántóvetőt, amikor túl akar járni a kíséretében lévő főurak eszén.</P><P>– Bizony, már csak tizenkettő – hangzik a válasz. <STRONG>Zajácz D. Zoltán jegyzete</STRONG></P></p>

Az uraknak egy zacskó aranyába került, amit mi, szerencsés olvasók ingyen is megtudhattunk: a király arra volt kíváncsi, hány foga van még hűséges jobbágyának.

A legfrissebb felmérések szerint mi sem állunk sokkal jobban: az átlag magyar embernek mindössze tíz saját foga van, viszont mellé még büszkélkedhet tíz műfoggal is, ami összesen már csak tizenkettővel kevesebb az ideális harminckettőnél...

„Felnőttem már. Szaporodik fogamban az idegen anyag” – írja Levegőt! című versében József Attila, ahol egyértelműen az amalgám fogtöméseire gondolt.

Hát van belőle nekünk is, a gyökérkezeltekről nem is beszélve.

Miközben a reklámok nap mint nap zúdítják ránk a fehérítő, fogkővel megbirkózó, üde lehelletet és magabiztosságot nyújtó, PH-értéket helyreállító fogkrémek és az intelligens, a paradicsommal is kíméletes, bólogató fejű, kétszínű sörtéjű, hajlékony nyelű, forgófejű elektromos és nem tudom, milyen fogkefék egész problémakörét, a fogyasztói társadalomban valahogy ez nem lett sikk. A fagyasztott pizza, a light kóla, az LCD -tévé igen, a fogkefe nem.

Az átlag magyar évente 0,8 fogkefét használ, s ehhez 2,8 tubus fogkrémet vásárol.

- Zajácz D. Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában