Helyi közélet

2008.09.25. 07:16

Mennyiért intéznék el?

<p>Korrupció az, amiből téged kihagytak – tartja az egykori mondás, cinkosan kikacsintva a hallgatóra. - Magyarország ismét hátrébb kerül a világ korrpuciós ranglistáján, most a 39. helyről a 47-dikre csúsztunk.</p>

Ne gondolják, hogy ez valami modern találmány. Emlékezzünk csak, amikor a mostanában tisztára mosdatni próbált rendszerben péntekenként mentek az elvtársi telefonok, hogy szombaton húst kell venni, mert vasárnaptól annak megy fel az ára. Persze az információból azok is kimaradtak, akiknek nem sikerült kapcsolataikon keresztül elintézni a telefon kiutalást.

De ugorjunk nagyobbat az időben. A török időkben vált a hivatalos ügyintézés szerves részévé a sarzsi és a baksis. A rendszerváltásnak nevezett politikai kísérlet kezdete óta eltelt 18 év alatt sem sikerült a létező feudalizmusból a rendszert működő kapitalizmussá formálni.

Ha valaki egy ötlettel áll elő, azonnal mások is hasznot akarnak húzni belőle, különben ezer helyen tudnak keresztbe tenni előtte.

Az M 0-s Érdi tető és az M 6-os közti 8,3 kilométeres szakasza például 48 milliárd forintba került, egy alapvetően sík országban. Ez 6 milliárd Ft kilométerenként, azaz méterenként 6 millió Ft. Nem akarok ebben is korrupciót sejteni, csupán arra gondolok, hogy a világ haladó részén mekkora kincs a jó hírnév.

A szakértők szerint a rossz osztályzatunkat a párt- és kampányfinanszírozás átláthatatlansága és az ezzel szorosan összefüggő túlbonyolított közbeszerzési rendszer miatt, valamint a jogalkalmazás gyengesége, a korrupciós esetekre kiszabott enyhe szankciók miatt kaptuk. A szoros személyi és kapcsolati hálókon keresztül megvalósított korrupt tranzakciók a gazdasági növekedés gátjává váltak.

Talán kerülhetnénk előrébb a listán, csak nem tudni kinél kell elintézni és mennyibe kerül?

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában