Helyi közélet

2008.09.24. 17:17

Verseny egy életért

<p>Kevés esetben szoktam felháborodni az emberek hülyegésein, hiszen nem érek vele semmit, ha csak magamban fortyogom. Nemrég azonban nem hittem a szememnek, amikor láttam, hogy valaki egy szirénázó mentőautóval kelt versenyre az egyik főúton. <STRONG>Nita jegyzete</STRONG></p>

Szinte már beleivódott a napi rutinunkba, hogy egyes vezetők a közutakon mérik le verdáik lóerejét. Vagy egy ismerőssel állnak le versenyezni, vagy mások számára fitogtatják erejüket, és amint a piros (start)lámpa zöldre vált, nyomják a gázpedált tövig.

Egyik nap azonban elkerekedett a szemem. Lámpánál álló járművek felé közeledett egy szirénázó mentő, ami ügyes-bajos módon átvergődte magát a kocsisoron. Nem volt könnyű helyzete és bizony a vezetők is csak nehezen találták meg a lehetőséget merre húzódjanak. Végül sikeresen átjutott rajtuk, de addigra már a piros lámpa is átváltott zöldre, így az autósok is mehettek tovább. Hirtelen az egyik közülük gondolt egyet, és nyílt szakaszon addig nyomta a gázpedált, amíg utol nem érte a mentőt. Akinek van jogosítványa, jól tudja, hogy előzés előtt „legyezünk” jobbra-balra, annak reményében, hogy az előttünk haladó jármű mögül láthassuk, belekezdhetünk-e a manőverbe, vagy sem. Említett vezetőnk is épp ezt csinálta,- iszonyatos tempó mellett - ebből már látszott, hogy le akarja „nyomni” sebesség terén a mentőt. Addig kereste a lehetőséget, amíg meg nem tudta előzni a valószínűleg súlyos esethez igyekvő kocsit. Majd bevágott elé és gyorsan otthagyta.

Azt, hogy később találkoztak valahol, vagy sem, nem tudom, hiszen eltűntek a szemem elől. Ilyen esetben azonban megfordul az ember fejében, hogy vajon ettől a személygépkocsi vezetőjének nyugodtabb a lelkiismerete? És nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy mi történne akkor, ha a mentő valamelyik ismerőséhez rohant és az előzgetése miatt nem ért ki időben. De ez csak halk gondolat marad, hiszen már így is elég szomorú ez a szituáció.

Kapcsolódó cikkek:

- Nita -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában