Helyi közélet

2008.10.08. 18:41

Új egyenruhát öltött a Búzakalász Porcsalmán

<p>Porcsalma - A porcsalmai férfikórus célja a kihalóban lévő dalok, hagyományok ápolása, előadása. A megye számos településén, sőt, külföldön is bemutatkozott már a nótaszerető közönség előtt a Porcsalmai Búzakalász Férfi Kórus Egyesület.</p>

A megye számos településén, sőt, külföldön is bemutatkozott már a nótaszerető közönség előtt a Porcsalmai Búzakalász Férfi Kórus Egyesület. Az énekkar 2005 februárjában jött létre 12 fővel, a teremtés dalosajkú koronái célul tűzték ki a kihalóban lévő népdalok megőrzését, ápolását és színvonalas előadását. Számos falunapot, kulturális rendezvényt tett hangulatosabbá fellépésével a jelenleg 13+1 tagot számláló porcsalmai csapat.

Borbély József, a Porcsalmai Búzakalász Férfi Kórus Egyesület elnöke elmondta: a 13 kórustagot egy lelkes, tehetséges énektanár, a helyi alapfokú művészeti iskola pedagógusa, Juhosné Szabad Aliz készíti fel. Hetente egyszer tartanak próbát, keddenként 15 órától a porcsalmai iskola zenetermében.

– Repertoárunkban népdalok, táncnóták, magyar nóták, illetve katonadalok szerepelnek, szigorú minőségi elvárásokat támasztunk magunkkal szemben a próbák és fellépések során. Az egyházi énekek főképp karácsony és húsvét táján kerülnek előtérbe, a katonadalok március 15-én és október 23-án kapnak főszerepet. A megye több településén léptünk már fel műsorunkkal, így például Nyírbogáton, Szamossályiban, Szatmárcsekén, Ópályiban, Tyukodon, Pátyodon, Vállajon vagy Kocsordon. Nyáron Erdélybe is sikerült eljutnunk, fellépéseink száma mára jócskán meghaladta a félszázat.

Az anyagi lehetőségeink természetesen korlátozottak, de megpróbálunk okosan sáfárkodni a rendelkezésre álló forintokkal. Munkásságunkat többek között a sikeres pályázati források és a megyei közgyűlés elnökének anyagi támogatása segíti. Nemrégiben vásároltunk új egyenruhákat több mint 400 ezer forint értékben, ragyogóan mutatnak a bocskai zsinóros kabátok a kórus tagjain. Egyesületünk célja, hogy minél több helyen jó hangulatot teremtsen, s megvidámítsa a szíveket a régi hagyományok felelevenítésével – taglalta Borbély József.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában