Helyi közélet

2008.10.26. 15:23

Közel 100 nyíregyházi énekes Franciaországban és Spanyolországban

<p>Alig érkezett haza Japánból a Banchieri Énekegyüttes, a Cantemus Kóruscsalád újabb két kórusa utazik el egy hétre Franciaországba és Spanyolországba.</p>

A Szabó Dénes vezette Pro Musica Leánykar október 26-án a délutáni órákban indul útnak busszal Normandia felé, hogy részt vehessenek a híres Polyfollia Fesztiválon.

A fesztivál meghívásos, egy zenei szakemberekből álló grémium választja ki azokat az együtteseket a világ minden tájáról, akik véleményük szerint az ún. amatőr kórusmozgalomban a legmagasabb művészi színvonalat képviselik. Magyar kórusok közül mindez ideáig csak a Banchieri Énekegyüttes kapott meghívást erre a fesztiválra 2004-ben.

Az idei fesztiválra a Pro Musica Leánykaron kívül még 11 együttes kapott meghívást. A fesztivál részt vevői a kórusmuzsika valamennyi műfaját képviselik a tradicionális zenétől egészen a popkultúráig. A Pro Musica leánykar október 29-én koncertezik először Saint-Hilaire-du-Harcouët-ban, majd ezt követően november 1.-ig minden napra jut egy koncertjük Normandia különböző településein.

November 2-án a fesztivál központjában Saint-Lô-ban a gála koncerten mutatkozhatnak be egy finn és egy ukrán kórussal a francia közönségnek. A leánykar november 3.-án érkezik vissza Nyíregyházára.

A Szabó Soma vezette Cantemus Vegyeskar egy nappal a Pro Musica indulása után október 27.-én repülőgéppel utazik a spanyolországi Tolosa városába, ahol az egyik legjelentősebb nemzetközi kórusversenyen szerepelhetnek. A vegyeskar szokásához híven ismét magasra tette a mércét, hiszen a verseny majd mindegyik kategóriájában indulnak a győzelemért.

A több mint 40 taggal utazó nagy együttes a polifón és a folklór kategóriában, míg a belőlük válogatott 16 tagú kamarakórus az egyházi és a világi kategóriában versenyezhet a világ minden tájáról Tolosába érkező 20 másik együttessel.

A spanyol versenyen korábban, 1991-ben a Pro Musica Leánykar két első helyet, a Cantemus Gyermekkórus 1999-ben egy második díjat, míg a Banchieri Énekegyüttes 1995-ben és 2001-ben három első és egy második díjat szerzett. A Cantemus Vegyeskarért a verseny napjain, október 30-án és 31-én izgulhatunk, de a kategóriák eredményhirdetésére valamint a verseny nagydíjának az odaítélésére csak november 2-án kerül sor.

A Cantemus Vegyeskar a tolosai versenyen kívül még további három koncerten, Ordiziában, Igorrében és Burlandaban is bemutatkozik a spanyol közönség előtt, majd november 4.-én érkezik vissza városunkba.

- Szilágyi Szilárd -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában