Helyi közélet

2008.10.29. 06:17

Lacika rádiót néz, Pistike könyvet hallgat?

<p>Nyíregyháza - Elképesztő, hogy mi emberek mi mindenre képesek vagyunk, csak, hogy ne kelljen olvasnunk. Van, aki szimplán úgy undorodik a könyvtől, mint az ördög a tömjénfüsttől. Mások azonban ettől jóval furfangosabbak, és merő egyszerűséggel könyveket hallgatnak.&#160;<A href="http://video.szon.hu/video/31955/lacika-r--di--t-n--z--pistike-k--nyvet-hallgat-" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Mielőtt bárki meglepődne, nem egy viccről van szó, bár a rádiónézés vitathatatlanul érdekes formája lehet a a szabadidő eltöltésének. Viszont a könyvhallgatás sem egy futurisztikus jelenség, Nyíregyházán már 1982-óta jelen van. Ahhoz, hogy megértsük, miről is van szó, Veres Zsuzsa kölcsönző könyvtáros segítségét kértük, aki a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár épületében fogadta a SZON-t. Megtudtuk, hogy a könyvek hallgatása hangoskönyvek segítségével valósulhat meg, amelyeket a fogyatékkal élőknek és látássérülteknek találtak ki. Nyíregyházán már 1983-től kölcsönözhetőek hangoskönyvek, kezdetben kazettán, mára viszont szinte kizárólagosan CD lemezen.

Veres Zsuzsa elmondta, hogy a könyvtárnak 31 beiratkozott fogyatékkal élő olvasója van, de a kölcsönzések számából jól látszik, hogy nem kizárólag azok hallgatnak hangoskönyvet, akik rá lennének kényszerülve. A nem fogyatékkal élők között is egyre többen kölcsönöznek hangoskönyveket, mivel óriási a választék, illetve a művek tartalmának megismerése nincs helyhez és időhöz kötve. A diákok például óriási számban kölcsönöznek kötelező irodalmakat, az anyukák meséket, és a gyakran autózók sem vetik meg a hangoskönyveket. Egy-egy ilyen hosszabb út során szinte kivitelezhetetlen az olvasás, de egy kazetta vagy CD lejátszó segítségével bárki meghallgathatja akár a legújabb műveket is.

A fogyatékkal élőknek ez a szolgáltatás ingyenes, a többi olvasónak viszont audiovizuális hordozónként kétszáz forintot kell fizetniük. Ez gyakorlatilag elenyésző összeg, annak ellenére is, hogy mindössze két napig kölcsönözhetőek a hangoskönyvek. Sokan nem titkolt szándékkal azért vesznek ki hangoskönyveket, hogy azokat odahaza lemásolják, mivel ezek a lemezek csak ritkán vannak másolásvédelemmel ellátva.

Arra a kérdésünkre, hogy a hangoskönyvek terjedése jelent-e veszélyt az eddig is csökkenő olvasási szokásainkra, Veres Zsuzsa elmondta, hogy azok, akik kikölcsönzik ezeket a termékeket leggyakrabban könyv formában már ismerik az adott művet. Összességében viszont elmondható, hogy a hangoskönyvek pozitív hatást váltanak ki, elvégre az emberek ha nem is olvasás útján, de kikapcsolódásként hallgatva művelődnek.

Kapcsolódó cikkek:

-M. István-  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában