Helyi közélet

2008.11.14. 17:19

Családapák az iskolapadban Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Munkanélküliek számára rendeznek tanfolyamokat, hogy betöltsék a hiányszakmák által okozott űrt. <dia width="900" height="700" alt="Családapák az iskolapadban Nyíregyházán 2008.11.14."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Csal_dap_k_az_iskolapadban_Ny_regyh_z_n_200/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Családapák az iskolapadban Nyíregyházán 2008.11.14." /></a></dia></p>

Az álláshirdetések között gyakran láthatunk olyan csábító ajánlatot, hogy kiemelten magas bérezéssel minősített hegesztőnek, CNC forgácsolónak ajánlanak munkahelyet úgy hazánkban, mint külföldön. A hirdetők keresni ugyan keresnek, de találni nem találnak ilyen szakembert, mivel nagyon sok mesterség immár hiányszakma lett a társadalmi-gazdasági változásoknak, no meg az oktatás átszervezésének köszönhetően. Ezen a helyzeten igyekszik segíteni a nyíregyházi Nyír-Dinamika Ipari, Kereskedelmi és Szakképző Kft., amely a termelőmunka mellett 1992 óta foglalkozik szakképzéssel is.

– Mivel a fémipar területén dolgozunk, jól tudjuk, hogy itt melyek a hiányszakmák, s azt is, hogy napjainkban milyen szintű tudás is kell a munkavégzéshez – mondta el érdeklődésünkre Koczka Zsolt képzési csoportvezető. – Sok olyan munkanélküli van, aki bár rendelkezik a végzettséget iagzoló bizonyítvánnyal, azonban valós tudás nincs mögötte. Ennek oka lehet, hogy régen szerezték a szakmunkásbizonyítványt, vagy nem volt lehetőségük sok gyakorlatra. A fémipar területén most két hiányszakma van, a forgácsoló és a lakatos-hegesztő. Ezek a szakmák egy életre is szólhatnak, mert mindig van újat tanulni. A szakképző iskolákban gyakorlatilag megszűnt a hiányszakmák oktatása, ezért felnőttek képzésével, átképzésével lehet a jelentkező űrt kitölteni.

Az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ támogatásával szervezzük a tanfolyamokat munkanélküliek számára. A fémipari szakmák mellett képzünk továbbá kőműveseket, burkolókat, s oktatunk faipari szakmákat is. Az idei évet akár sikertörténetként is jellemezhetjük, hiszen 33 tanfolyamot indítottunk. A tervek között szerepel jövőre költségtérítéses képzés beindítása is olyanok számára, akik munkahellyel rendelkeznek, s mellette szeretnék képezni, átképezni magukat.

Pénteken 19 fő vizsgázott CNC forgácsolásból a Nyír-Dinamika Kft. szervezésében. A vizsgáztató bizottság elnöke Oleár László, a Tiszavasvári Középiskolák igazgatója volt.
– A mai fiatalok már nem akarnak a forgácsoló asztal mellé állni, pedig nagy szükség lenne ezekre a szakmunkásokra mind itthon, mind külföldön. A tiszavasvári szakiskolában például gépésztechnikusokat képzünk, a környéken mindenki el tud helyezkedni. Csak örülni lehet annak, hogy van képzés a hiányszakmákban az iskolai képzésen kívül. A most vizsgázott férfiak CNC forgácsoló végzettséget szereztek, az új OKJ szerint modul rendszerben bizonyították tudásukat az írásbeli, a szóbeli és a gyakorlati vizsga során. A vizsga során érződött, hogy komolyan vették a tanfolyamot, akarnak majd dolgozni, s biztos vagyok benne, meg is állják a helyüket. Azt sem kell elhallgatni, hogy itt a kft.-nél minden feltétel adott volt a tanfolyam számára.

A vizsgázók között volt Lázár Attila, aki Újfehértón él. Gépi forgácsolóként 1984-ben érettségizett a Bánki Donát Szakközépiskolában. Egy idei a szakmájában dolgozott, majd kipróbált más területeket is. Ez év februárjában munkanélküli lett.
– A munkaügyi központban hallottam erről a képzési lehetőségről – mondja a négygyermekes családapa. – A képzés során előjöttek a régi ismeretek, sokat számított a középiskolai tudás. Bár most már megvan a CNC forgácsoló képesítés, azonban még kezdőnek számítok, a legtöbb munkahely pedig gyakorlattal keresi az embereket. Felvetődött a külföld gondolata is, de a család, a négy fiú ideköt. Remélem, ezzel az új képesítéssel majd csak sikerül Nyíregyházán vagy Debrecenben munkahelyet találnom.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában