Helyi közélet

2008.11.19. 06:16

Létüket veszélyeztető reformok ellen demonstrálnak a termelők

<p>Nyíregyháza - A nyírségi dohánytermelők november 19-diki, szerdai brüsszeli demonstrációját, amelyet az EU által 2010-tól megfelezni tervezett termelési támogatás válzotatlanul hagyása érdekében tartanak, a Szabolcs Online élőben közvetíti.</p>

Magyarországon, miként az egész Európai Unióban a dohánytermelés fennmaradását közösségi források garantálják. A dohánytermesztők árbevételének négyötöde a különböző prémiumokból származik. A 2010-től Brüsszel által tervezett támogatás-felezés azt jelenti, hogy fajtától függően hektáronként mintegy 300-450 ezer forinttal kapnának kevesebbet a termelők, aminek egyenes következményeként kénytelenek lennének felhagyni e tevékenységükkel, Európában megszűnne a dohánytermelés.

A dohánytermelők azt követelik most Brüsszeltől, hogy legalább 2013-ig hagyja változatlanul a jelenlegi szabályozást, hogy a gazdának a feldolgozóknak legyen idejük a felkészülésre. Ezt elérendő, november 19-én 8 ország 6 ezer tüntetőjével együtt, 360 nyírségi dohánytermesztő is Brüsszelbe érkezik két, Debrecenből induló repülőgéppel, hogy demonstráljanak az Európai Parlament előtt, s megpróbálják rávenni az EU illetékeseit a létüket veszélyzetető változások elhalasztására.

Kapcsolódó cikkek:

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában