Helyi közélet

2010.07.03. 08:11

Korzó: Rokkantkártyával sem ingyenes a parkolás

<p>A mozgáskorlátozottaknak is fizetniük kell a Korzó mélygarázsában – panaszolja olvasónk.</p>

A Korzó mélygarázsában parkírozni már közel sem olyan előnyös, mint egykor. Míg korábban ingyenes volt az első óra, most 200 forintot kell fizetniük a vendégeknek érte. A második óra ingyenes, majd minden megkezdett óra után újabb kétszázasokba kerül autónk pihentetése a mélyben. Egy nyíregyházi mozgássérült olvasónk azt is panaszolta, hogy a mélygarázsban a mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkezőknek is fizetniük kell, holott úgy tudja, minden parkolóban ki kell alakítani mozgássérültek számára helyet, amit ingyenesen használhatnak.

Olvasónk felvetésére utánajártunk annak is, miként „díjazza” az üzletközpont a „rokkantkártyával” érkezőket. Az Információnál megtudtuk: kialakítottak néhány parkolóhelyet a fogyatékkal élő autósok számára. Kiderült azonban, hogy hiába lobogtatják, vagy helyezik ki jól látható helyre az igazolványukat, a kihajtó sorompónál, távozás előtt bizony nekik is fizetniük kell a szolgáltatásért, mégpedig 100 százalékos árat. Ennek oka, hogy az érvényes igazolvány csak közterületen jogosítja tulajdonosát díjmentes parkolásra, a mélygarázs ezzel szemben magántulajdonban lévő parkolózóna.

A tulajdonos dönti el ad-e fizetési kedvezményt

– Valóban találkoztunk már mi is a problémával – erősítette meg Balogh Zoltánné, a mozgáskorlátozottak egyesületének megyei elnöke –, de annak idején, a nyitáskor, nem tudtunk ez ügyben megoldást találni. Amíg az első óra ingyenes volt, ez nem jelentkezett olyan élesen.

Kikértük egy parkolási kérdésekben jártas szakember, Szikszai Zoltán véleményét is:

– A jogszabály szerint minden ötven darab parkoló után ki kell alakítani mozgáskorlátozottak számára alkalmas várakozó helyet, amit az építésügyi szabályok írnak elő. (Ez például szélesebb az átlagosnál, mely megkönnyíti a kocsiból való ki- beszállást stb.) A magántulajdonban lévő parkolóknál a tulajdonos dönti el, hogy ad-e fizetési kedvezményt, vagy sem. Ugyanis ismereteim szerint nincs olyan jogszabály, mely rákényszerítené őt erre a kedvezményre. Bár a magánparkolók is valahol közfunkciót töltenek be, így nem biztos, hogy a gyakorlat így helyes – tette hozzá a Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. parkolási ágazatvezetője.

- Dankó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában