Helyi közélet

2010.09.03. 19:57

Fesztivál Zsindelyes módra

<p>Kicsiknek és nagyoknak egésznapos programot ígér az érpataki Zsindelyes Pálinkafőz által immár negyedszerre megrendezendő Zsindelyes Pálinka és Népi Gasztronómiai Fesztivál.</p>

Mint a nevében is benne van, a rendezvény célja egyrészt a minőségi pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése, másrészt a népi kulturális értékek ápolása, harmadrészt a népi ételek és receptek megőrzése.
Mindezek mellett gazdag kulturális program is várja az érdeklődőket szeptember 4-én Zsindelyestanyán, ahol két színpadon váltják egymást a térségi együttesek és az országos hírű előadóművészek.
 

Pálinkaverseny kizárólag bérfőzött pálinkákkal

Már csütörtökön megkezdődött a programsorozat az Észak-Alföldi Régió pálinkamustrájával, amelyet harmadik alkalommal rendezett meg a Zsindelyes Pálinkafőzde Kft. az idén. Ez a bérfőzők pálinkaversenyét jelenti, kizárólag bérfőzött pálinkák nevezésével. Ezzel is próbálja a Zsindelyes Pálinkafőzde erősíteni a velük való kapcsolatát, együtt harcolva a jó minőségű pálinkáért.

A már említett szeptember 4-i kulturális programbók egy kis ízelítő: EDDA, Fenyő Miklós, Magna Cum Laude, Hold Viola, Tequila Band, Roxan, Jump Rock Band. A népi vonalat a Bürkös Zenekar, a Szalonna és Bandája mellett az Érpataki Asszonykórus képviseli.

A hagyományok őrzése a szervezők számára továbbra is fontos, ezt mutatja a kézműves udvar, ahol mesterek készítik el a helyszínen a vásárlóknak szánt munkájukat. Az érdeklődők pedig ki is próbálhatják a mesterségeket, úgy, mint csipkeverés, szövés, fazekasság, fafaragás, kovácsolás, kerámiázás. Emelet ebben az évben is készülnek a szervezők újdonságokkal, mint a lovas bandérium felvonulással, honfoglalás korát idéző lovas íjászokkal, vagy a középkori lovagok felvonulásával.

A gyerekprogramokról sem feledkeztek meg



A gyerekekről sem feledkeznek meg a szervezők, számukra is biztosítanak egész napos játszóházat, benne hagyományokat őrző játékokat, mint fa körhinta, gyerek lovagi torna, diótörő, hordólovaglás, célba dobás, ütlegelő, csirke pofozó, lengőteke, patkó dobás.

Gasztronómiai élményekben sem lesz hiány, a Gasztro- sziget újra benépesül egy napra a vidék településeivel, akik magukkal hozzák a tájegység specialitásait. A főzőversenyen ugyanis a legtöbb környékbeli település megméretteti a főztjét, saját polgármesterükkel a csapatok élén. Feltételek az előző évekhez hasonlóan a standjuk feldíszítése és Kiváló Magyar Élelmiszerek felhasználása az étkekhez. Ha már járt valaki az előző fesztiválokon a főzőverseny helyszínén, tudhatja, emellett kötelező a jókedv mindenkinek. A Zsindelyesnél idén közel 50 csapatra számítanak. Egy biztos, hogy szeptember első hétvégéjén éhen senki sem fog távozni a Zsindelyes tanyáról, hisz ha a versenyzőknél nem sikerült egy kis kóstolóhoz hozzájutni a nagyérdeműnek, akkor sincs ok az elkeseredésre, hisz a szervezők saját tájegységük legjellemzőbb ételeit egy önálló standon fogják bemutatni a Hagyományok Ízek Régiók sátrában, ahol mindenkit várnak egy kis csemegére.

 

Több rekordot is szeretnének felállítani

 

Szintén a Gasztro – sziget ad helyet egy szenzációnak is, a Magyar Gasztronómiai Rekordok Sátrának! Itt ugyanis több rekordot fog felállítani a Zsindelyes Pálinkafőzde, mint például az, hogy elkészítik a világ legnagyobb almakompótját, mintegy 3000 literes üstben.

A Zsindelyes Fesztivál szervezői egy nemes célt is képviselnek, hisz az 500.- Ft-os belépődíj 10 %-át a júniusi árvízkárosultak javára fogják felajánlani.

 A részletes program:
 
8 óra: Kezdődik a főzőverseny
9 óra: Megnyitó
9.10 óra: Bürkös Zenekar
10.10: Érpataki Asszonykórus
10.30: Honfoglaláskori Ijászok
 
11.00 Magyi Honfoglaláskori Lovasok
11.30 Középkori Lovagok
 
12.00 Napkori Lovas Bandérium
 
12.20 Szalonna és Bandája
14.00 Holdviola
16.00 Fenyő Miklós élő koncert
 
17.30 MPL bevonulás, Eredményhirdetés: pálinkamustra, főzőverseny
18.30 Magna Cum Laude
 
21.30 Edda
 
23.00 Tűzijáték
 
23:15 DJ SUDA Retro Disco

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában