Helyi közélet

2010.09.10. 18:25

Hídi Vásár Vásárosnaményban

<p>Tudomásunk szerint ma Magyarországon 2 helyen tartanak hídi vásárt, Szegeden és Hortobágyon. Vásárosnamény egy színvonalas Hídi Vásár megrendezésével szeretne csatlakozni ezekhez a településekhez, hiszen nálunk már a középkorban is tartottak vásárokat.</p>

A település már 1418-tól vásártartási joggal rendelkezett, innen ered nevében a „vásáros” jelző, majd 1494-ben mezőváros lett. Különös egyedisége a városnak, hogy három folyó ölelésében fekszik, így a híd régen és ma is stratégiai fontosságú a vásárosnaményi, szatmár-beregi emberek számára. Megélhetést, a társadalmi, kulturális, gazdasági életbe való bekapcsolódást jelképezi.

Rendezvényünk célja hagyományaink, népi kultúránk őrzése, ápolása, bemutatása. Régen a vásár egyfajta ünnep volt, az emberek adták vették a portékát, jóízűen  beszélgettek egymással, vidámság, derű jellemezte a vásári hangulatot. Vásárfia nélkül nemigen ment haza senki.

Vásárosnaményban a régi Kraszna-hídon szeptember 17-19-én ezt a vásári hangulatot szeretnénk megeleveníteni. A rendezvény ideje alatt népművészeti és kirakodó vásár lesz 30 sátorban! Lesz itt kovács, viseletkészítõ, szíjgyártó, kádár, teknõvájó, kosárfonó, fazekas, fafaragó, bõrös, csuhé-szalmafonó, virágkötõ, gyertyamártó, csipkeverõ, babakészítõ, gyöngyfûzõ, beregi keresztszemes hímzõ, pásztorrózsa készítõ, gobelin kép készítõ, vászonvirág készítõ. A termékek készítésébe az érdeklõdõk is bekapcsolódhatnak.

A vendégek kóstolhatnak helyben készült biomézet, biolekvárokat, kecskesajtot. A gyerekeket szombat-vasárnap változatos programok várják a foglalkoztató sátrakban! Valaha nagyanyáink játszotta népi játékokkal ismerkedhetnek, de lesz arcfestés, üvegfestés, hűtőmágnes és asztali tolltartó készítés is! A gyerekek szórakoztatásáról a Tintaló Színház és Pisti bohóc gondoskodik, de a Pulyaszedővel való találkozást jobb, ha elkerülik! A bátrabbak kerékpáros gyorsasági versenyen is részt vehetnek.

Az állatbarátokat hobbi- és háziállat bemutató várja. Az ebtartók több kategóriában, ügyességi és szépségversenyen mérettethetik meg kedvencüket. Rendőrségi munkakutya bemutató, hobbiállat vásár teszi teljessé az állatszeretők programját.

Az Ízek Völgyében házias, tájjellegû ételekkel, házi kenyérrel várjuk a vendégeket! Az üstben, bográcsban, kemencében, tárcsalapon a következő a kínálat: Jókai bableves, beregi táskaleves, pörköltök különböző változatra, lecsó ahogy nagyanyáink szokták, tengeris töltöttkáposzta, töltike füstölt hússal, lapcsánka kapros tejföllel, hurka-kolbász, lacipecsenye, kemencés lepény, kemencében sült kolbász, betyár burgonya, roston sült csirke, roston sült tarja, tarkedli, rétesek, kenyérlángos.

A belvárost sétavonattal is megnézhetik az érdeklõdõk. A hagyományos vásári hangulatról a népi kosaras körhinta és a kisbíró gondoskodik. A látvány fényképész fotói megörökítik az I. Hídi Vásár résztvevõit. A hídi-színpadon lesz rock-est, többek között fellép Botos Lajos és Zenekara, a Szatmár Táncegyüttes és Kamara, a Cimbali-Band és a United Együttes élő koncertje . A táncbemutatókon helyi és beregszászi tánccsoportok és az Ököritói Fergeteges szórakoztatja a nézőket. A rendezvény ingyenesen látogatható!

A programot a Bereg Többcélú Önkormányzati Társulás valósítja meg az EMVA, a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához nyújtandó LEADER rendezvény jogcím keretében elnyert támogatásból, a BEREGFESZT 2010-2011. programsorozat részeként. Szeptember 17-i hétvégén jöjjön el és legyen Ön is Vásárosnamény vendége! Szeretettel várjuk az I. Hídi Vásárra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában