Helyi közélet

2010.10.04. 14:46

Régiónk meglepte a franciákat

<p>Szeptember végén a franciaországi Champagne-Ardenne Regionális Tanácsának energetikai szakemberei látogattak el régiónkba az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség meghívására.</p>

A megújuló energiák alkalmazása hazánkban még sajnos nyugati vendégeinkhez képest gyerekcipőben jár, azonban a francia szakembereknek összeállított, a régió adottságait, már megvalósult „jó gyakorlatait” bemutató tanulmányút során meglepődve tapasztalták, hogy régiónkban egyre többen figyelnek fel a megújuló energia felhasználásának lehetőségeire és előnyeire. A meglepetést az okozta számukra, hogy az alig megkezdődött szemléletváltás máris nagyszabású beruházásokban és mintaértékű együttműködésekben öltött testet.

Megyei körúton


Habár Franciaországban az emberekhez sokkal közelebb áll a környezettudatos, energiahatékonysági szempontokat követő gondolkodás és életforma, örömmel tapasztalták vendégeink, hogy régiónkban is elindultak a példaértékű kezdeményezések. A delegáció tagjai a néhány napos itt tartózkodásuk alatt meglátogatták az ENEREA debreceni és nyíregyházi irodáit, szakmai egyeztetéseken vettek részt az ENEREA és az ÉARFÜ szakembereivel. A delegációt vendégül látta a Nyíregyházi Főiskola rektora, prof. dr. Jánosi Zoltán és a Műszaki és Mezőgazdasági Kar dékán-helyettese, dr. habil Kerekes Benedek.


A találkozó témája a francia-magyar kapcsolatfelvétel, az együttműködési lehetőségek feltérképezése, illetve a főiskolán zajló fejlesztések, K+F programok és a tudásbázis bemutatása volt. Pátyodon a Pátyodi  Önkormányzat, majd a Szatmári Leader Csoport példaértékű térségfejlesztő és energiahatékonyságot előtérbe helyező fejlesztéseibe, terveibe kaptak betekintést.

 

A biogáz üzembe is ellátogattak

 

A program zárásaként a szarvasmarha telepre épített csengersimai biogáz üzembe látogattak el a vendégek.
A francia delegáció programját célirányosan állították össze, így nemcsak szóban, de saját élményekkel alátámasztva is bemutatták számukra  a régió kedvező adottságait megújuló energiaforrások terén. Ezzel összhangban az ENEREA nem titkolt célja a francia kapcsolatépítéssel: a francia befektetők számára vonzóvá tenni térségünket elsősorban az energetikai beruházásokat illetően, illetve a két ország és különösen Champagne-Ardenne és az Észak-alföldi régió közötti „jó gyakorlatok” megismerésén keresztül a tapasztalatok cseréje és azok hasznosítása, felhasználása saját projektekben.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában