Helyi közélet

2011.03.24. 13:07

Csibeosztás Érpatakon

<p>Érpatak - Egy nyíregyházi keltető szövetkezet felajánlása nyomán nagyjából 1200 csibét osztottak szét Érpatakon a rászorulók között szerdán.</p>

A polgármester Orosz Mihály Zoltán érdeklődésünkre elmondta: nagyon köszönjük a vállalkozónak a segítséget, ő amúgy már tavaly is segített a rászorulókon, adományából a tervek alapján nagyjából 50-60 családot juttatunk baromfihoz. Egy család 20 csibét kap, az elvárásunk az, hogy egy évig az állomány felét meg kell tartani, a másik felét lehet megenni, illetve ez még sajnos a természetes elhullásba is belefér. Azt reméljük ezzel a kezdeményezéssel a rászorulók között sikerül olyan szaporulatot elérni, hogy később már önfenntartó legyen a baromfitenyésztés.

Tanítani kell az öngondoskodást

Mindez része annak az Érpataki modellnek, aminek eddig csak a közbiztonsági részét ismerte a világ, most az öngondoskodásra vonatkozó részére csodálkoznak rá, pedig korábban is volt ilyen intézkedésünk, hiszen a porták ingyenes felszántása, és a porta tulajdonosok vetőmaggal ellátása is ennek volt része. A hátrányos helyzetű lakosokat meg kell tanítani az öngondoskodásra. Az igénylőket a gyermekjóléti szolgálat, a családsegítő szolgálat, az óvoda vezető a nyugdíjasklub meg a helyi Lungo Drom választotta ki, mi ebbe nem szóltunk bele.

A vállalkozó elmondta a kiscsibéket száraz helyen kell 30 fokos hőmérsékleten tartani, majd a hőmérsékletet fokozatosan lehet csökkenteni. A csibékért hosszú sorban érkeztek a helyiek, többen kisgyermekkel, volt, aki úgy nyilatkozott, hogy anyagi lehetőségüktől függően még szeretnének vásárolni további csibéket a most átvett állományhoz.

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában