Helyi közélet

2011.06.17. 20:14

Megújulásért kiált a magyar közoktatás

<p>Biri - A vidéki iskoláknak nem könnyű talpon maradni, bármilyen fenntartásban működjenek is.&nbsp;</p>

Zenés-táncos előadással fogadták a diákok tegnap a Biriben található Dankó Pista Egységes Óvoda-Bölcsőde, Általános Iskola, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégiumába ellátogató dr. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárt, aki a közoktatás jelen és jövője mellett arról is szólt, miként illeszkedhet be a számos tehetséges fiatallal büszkélkedő alapítványi fenntartású inztézmény a kormány által támogatott új iskolai struktúrába. – A vidéki iskoláknak nem könnyű manapság talpon maradni, bármilyen fenntartásban működjenek is. Egyre kevesebb az iskolás korú gyermek, ennek a demográfiai folyamatnak a visszafordítása nemzeti közérdek. Azokban az oktatási intézményekben, ahol elegendő a diáklétszám, fontos, hogy kiváló pedagógusok, magas színvonalon, korszerű eszközökkel és módszerekkel oktassanak. Tudatosítani kell a mai fiatalokban, hogy csak kemény munkára építve lehet sikeres az életük és „tehermentesebb” a társadalmunk – hangsúlyozta az oktatási államtitkár.

Dr. Vinnai Győző kormánybiztos is megerősítette: elengedhetetlen a magyar közoktatás megújítása, amiben a megyei kormányhivatalokban működő oktatási főosztályok is kulcsszerepet kapnak majd. – Megálljt kell parancsolni az elmúlt évtizedekben tapasztalt színvonalromlásnak, fontos, hogy jó alapokra épüljön a szakképzés és a felnőttoktatás! – emelte ki a kormánybiztos.

"A diákokat tanítsuk, ne a tantárgyat!"

 

Dr. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár a Dankó Pista iskolában tartott szakmai fórumon elismerően szólt a birisi alapítványi iskola tantestületének és diákságának munkájáról. – Az ilyen iskolák jövője hosszú távon biztosított, nincs félnivalójuk, mert jól beilleszthetők az új oktatási struktúrába. A következő tanév még nem hoz érzékelhető változást, ám a tanév első felében elkészülő új oktatási törvényből és az új nemzeti alaptantervből már láthatóvá válnak a kormány jó irányú törekvései – mondta.

– Arra, hogy önkormányzati, egyházi vagy alapítványi fenntartású intézmények esetében is garantált legyen a tárgyi követelmény és az oktatási színvonal, három garanciát nyújt majd az új szabályozás: néhány kötelezően választható kerettantervet, ehhez rendelt egységes (és ingyenes!) állami tankönyveket és szigorú, rendszeres külső szakmai ellenőrzést valamennyi iskolában, ahol „immár a gyerekeket tanítják, nem a tantárgyat” . A minőségi oktatás-nevelés megteremtésével párhuzamosan arra is törekszünk, hogy a Pedagógus Életpálya Modell mentén a katedrára állók tekintélyét és életszínvonalát javítsuk - tette hozzá az oktatási szakember.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában