Helyi közélet

2011.06.23. 15:41

Vonalkódolvasó segíti a kölcsönzést a nyírbátori kistérségben

<p>Nyírbátor - Könyvtárak eszközeit fejlesztették a nyírbátori kistérségben.</p>

Bár az informatika, az internet terjedése háttérbe szorítja az olvasási kedvet, a könyvtári dolgozók továbbra is azon fáradoznak, hogy a könyv megmaradjon jó barátnak úgy napjainkban, mint évtizedekkel később. Ugyanakkor a könyvtárak is felhasználják az informatikát  a kölcsönzés könnyebbé tétele érdekében.

A közelmúltban a nyírbátori kistérség könyvtárainak fejlesztésére nyert 20 millió forint támogatást a Nyírbátor és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás. A fejlesztési projekt zárórendezvényét sajtótájékoztatóval egybekötve csütörtökön rendezték meg a nyírbogáti könyvtárban.

Mint Sipos Ferenc, a projekt szakmai vezetője, a nyírbátori városi könyvtár igazgatója elmondta, az eredeti elképzelések szerint a kistérség mind a 20 településének könyvtárát érintette volna a fejlesztés, azonban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség menet közben módosította a feltételeket , s végül csak a nyírbátori, a nyírlugosi, a nyírbogáti és a nyírbélteki könyvtárat sikerült fejleszteni. Az elnyert támogatás  a könyvtárak számítástechnikai eszközparkjának fejlesztését, továbbá az ehhez kapcsolódó bútorzat és könyvtári szoftverek beszerzését tette lehetővé. A könyvtárak gazdagodtak többek között digitális fénymásolóval, számítógép-monitorral, operációs rendszerrel, vonalkódolvasóval, multifunkciós nyomtatóval.

A nyírbátori könyvtár már rendelkezik ezzel a szoftverrel

 

A pályázati kiírás lehetővé tette integrált könyvtári szoftver beszerzését is. Erre azért volt szükség, mert a  nyírlugosi, a nyírbogáti és a nyírbélteki könyvtár nem rendelkezett informatikai kapacitással, ezért a rendszernek lehetővé kell tennie a távoli adminisztrációt. A saját szervergépek üzemeltetésének magas a költsége, ráadásul a saját szerver gépek rendszergazda jelenlétét követelik. Ezért a leginkább megfelelő megoldásnak az tűnt, ha a 3 település könyvtára egy közös adatbázisú integrált könyvtári rendszer hozzáférését vásárolja meg 5 évre.

A három könyvtár számára a HUNTÉKA integrált könyvtári rendszert rendelték meg, amelyet hamarosan feltelepítenek. (Nyírbátor könyvtára már rendelkezik ezzel a szoftverrel. Ez a könyvtári szoftver egyébként megyénk több könyvtárában is működik (Nyíregyháza, Nagykálló, Kisvárda, Vásárosnamény, Tiszavasvári, Kemecse, Tiszalök, Rakamaz).

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában