Helyi közélet

2011.07.31. 10:41

Babák, makettok a terepasztalon Kisvárdán

Kisvárda - Az ötven éves Kisvárdai Múzeum, az elmúlt fél évszázad alatt, az alapítójának /Makay László/ szándéka szerint, a város és a térség  történelmi múltjának őrzőjévé bemutató színterévé vált.

Kisvárda - Az ötven éves Kisvárdai Múzeum, az elmúlt fél évszázad alatt, az alapítójának /Makay László/ szándéka szerint, a város és a térség  történelmi múltjának őrzőjévé bemutató színterévé vált.

A Rétközi Múzeum állandó és időszakos kiállításainak fontos kötőanyaga a múlt. „Bármely múzeumról is legyen szó, ha nem szolgálatot teljesít, s túlmutatva a provinciális elvárásokon, nem a tágabb közösségi érdekeket szolgálja, nem felel meg saját feladatának.”– írta 1990. május 11–re, a Városi Tanács tájékoztatójában a múzeumról, az akkori igazgató Fehérvári Béla.

A Múzeum új kiállítása több négyzetméternyi területű terepasztalon, mutatja be megyénk életét, népviseletét, mindennapjait.

A látnivalók, a csőszkunyhótól a lakóházig

A csőszkunyhó mellett: – a fiú általános bő gatyás, bő inges hétköznapi vászonöltözékben. A kaszálón: – a férfi általános bő gatyás, bő inges hétköznapi vászonöltözékben, surccal, (kék férfi kötényben). Az úton: nyírségi fiatal lányok – bökönyi leány kötény nélküli táncöltözékben, lizsérben (bő szabású. blúzban). Az érpataki leány kék kötős kapkodó ruhában (utcai viseletben), karján kosárral. A folyóparton: – virággal és babával játszó kislányok általános gyermekruhában, kantusban. A harangláb előtt három fiatal lány bashalmi viseletben– a bordó ruhás lányon újabb divatú mejjes kötő. (Bashalom–Tiszaeszlárhoz tartozó pár száz lakosú kis falú a Nyíri Mezőségben.) A templom előtt:– pepita mintás polgári ruhájú nyíregyházi tirpák leány,(tirpák–Nyíregyházán és környékén élő szlovák nemzetiségi népcsoport.) A férfi általános nyírségi viseletben: fehér vászoning, fekete szövet lajbi (mellény) és priccses nadrág (csizmanadrág), csizma. A híd előtt–fiatal lány kisvárdai ünneplő ruhában, derekán széles selyemszalag, nyakában keskeny selyem pántlika. A porta udvarán–nyírségi fiatalok és gyerekek, a fiatal lány geszterédi utcai viseletben. A legény általános nyírségi viseletben: bő vászongatya, hímzett aljú kék surc (kötény), bő ujjú vászoning és fekete szövet lajbi (mellény). A szénakazal tetején hasaló kisfiú kantusban (hosszú ingszerű gyermekruha). A nagyobbacska fiú korcos ingben (lábszárközépig érő, derékban összehúzott, hosszú fehér vászoning).  

 Egy egyedülálló kiállítás

Az ötlet és a megvalósítás Dr. Ratkó Lujza a Jósa András Múzeum etnográfusának, munkatársainak, Dr. Vofkori Mária a Rétközi Múzeum igazgatójának, és a helyi önkéntes segítőknek köszönhetően, méltán lesz országos hírű, hiszen a maga nemében egyedülálló. Makettokon, babákon láthatjuk sajátságos környezetükben megelevenedni megyénk tájegységeinek mindennapi életét, szokásait, viseletét.

-Vincze Péter-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában