Helyi közélet

2011.07.10. 08:51

Zoárd-napi sokadalom Vásárosnaményban

Vásárosnamény, 2011. július 10., vasárnap (MTI) - A beregi város névadójának tiszteletére, Zoárd-napi sokadalom elnevezéssel a halászok, horgászok, juhászok és vadászok találkozóját rendezik meg július 15-17. között Vásárosnaményban, ahol a mesterségekhez kapcsolódó bemutatók mellett feltálalják a különleges ételeket és italokat, mi több, igazi mulatozással fejezik majd be nap mint nap a programot.

Vásárosnamény, 2011. július 10., vasárnap (MTI) - A beregi város névadójának tiszteletére, Zoárd-napi sokadalom elnevezéssel a halászok, horgászok, juhászok és vadászok találkozóját rendezik meg július 15-17. között Vásárosnaményban, ahol a mesterségekhez kapcsolódó bemutatók mellett feltálalják a különleges ételeket és italokat, mi több, igazi mulatozással fejezik majd be nap mint nap a programot.A legenda szerint Vásárosnamény névadója a honfoglalás kori Zoárd kapitány volt, aki a Vereckei hágón átkelve társaival, a Tisza beregi szakaszához érve úgy biztatta Gergely nevű vitézét: Ugorj na! Állítólag az akkori nyelvhasználat szerint a biztatás "ugor nya!"-ként hangzott. És miután Gergely vitéz lovával a vízbe ugratott és átkelt a Tiszán, Zoárd kapitány tovább küldte: No menj! (vagy, ahogy hangozhatott: "na mény!") felkiáltással.

Az átkelést nem vállalók és a Tisza partján letelepedettek lakott helye a monda szerint így kapta a Gergelyi és Ugornya, valamint a Namény nevet. Gergelyi és Ugornya 1936-ban Gergelyiugornya néven egyesült, majd az időközben vásári jogot is szerzett - és nevében ezért változott - Naményhoz csatlakozott 1969-ben.

Zsoldos Barnabás rádiós újságíró, a Zoárd-napi sokadalom sajtószóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a háromnapos rendezvény július 15-én, pénteken 8.00 órakor a halászok és horgászok versenyével kezdődik a Tiszánál. Egyúttal indul a halsütő és főzőviadal is: kuriózumnak számító ételeket készítenek és kínálnak kóstolásra - nem csak a zsűrinek - a szakácscsapatok. Közben halászattal kapcsolatos kiállítást nyitnak meg, a horgászpraktikákkal ismertetik az érdeklődőket, sőt a mesterségről szóló mesemondóversenyt is szerveznek. Felhívják a figyelmet az egészséges halételek fogyasztásának fontosságára, ki-ki helyszíni szűrővizsgálattal ellenőriztetheti koleszterin-, testzsír- és vércukorszintjét, vérnyomását. A szórakozásról citera- és népdal-együttes gondoskodik, és lehet tutajozni és csónakázni a Tiszába torkolló Krasznán, ahol este égő mécseseket úsztatnak le.

Másnap, július 16-án szombaton 10.00 órakor a juhászok folytatják a találkozót, és ők szintén megfőzik-megsütik a bárányhúsból készült ételkülönlegességeiket. Felhangzanak a vidám és mélabús pásztorénekek, láthatók lesznek a pásztortáncok, a fellépők között a világhírű Magyar Állami Népi Együttes Kamaraegyüttese is szórakoztatja a nagyérdeműt. A napot pedig a Csík zenekar esti koncertje búcsúztatja majd.

Július 17-én, vasárnap - szintén 10.00 órától - a vadászok gyűlnek össze a rendezvény helyszínén, a régi Kraszna híd és a Tisza-híd közötti szabad területen. Felvonulás, Hubertus-mise, ünnepi köszöntő - Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédével -, főzőverseny, pálinkakóstolás, solymászbemutató, vadászkutya-viadal, világrekord trófeák- és preparátumok kiállítása és szakmai előadások adják a sokadalom zárónapjának programját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában