Helyi közélet

2011.08.22. 17:26

Jó utakra vágynak a tanyák

Nagycserkesz polgármestere szerint több fiatal lakna a tanyákon akkor, ha jobbak lennének az útviszonyok.

Nagycserkesz polgármestere szerint több fiatal lakna a tanyákon akkor, ha jobbak lennének az útviszonyok.Tanyafejlesztési programról döntött a kormány, szeptember 1-jétől 30-ig 825 millió forintra pályázhatnak őstermelők, családi gazdálkodók, önkormányzatok, kistérségi tárulások és tanyagondnoki szervezetek. A pályázattal a kormány a rossz állapotú utak felújítását, az ehhez szükséges gépek beszerzését, a tanyai áruk piacra jutását, az állatállomány bővítését, a tanyák energiaellátásának és ivóvízellátásának javítását támogatja.

A Balkányhoz tartozó Nagymogyoróson szeretnek élni a családok, annak ellenére, hogy számos problémával kell szembenézniük a mindennapokban.

– Soha nem gondoltunk arra, hogy beköltözzünk Balkányba, szeretünk itt élni – mondja Matolcsy Sándorné. – Természetesen a fiatalabbak hiányolják a szórakozási lehetőséget, de az idősebbek jól tudják, hogy a tanya biztos megélhetést jelent. Itt van föld, lehet tartani állatokat. Igaz, azt senki sem vitatja, hogy sokat is kell dolgozni. Sajnos, a hétvégén a buszjárat nagyon rossz, rosszak az utak, s hiányzik a vezetékes ivóvíz is.

A vezetékes ivóvíz nagyon hiányzik Nagymogyoróson Herczegné Papp Orsolyának is, hiszen egyhetes kislányának a fúrott kútból nem adhat vizet.

– Eddig is a tanyán laktunk, szeretünk itt élni. Most vettünk egy régi házat, azt újítjuk fel. A vásárláskor fontos szempont volt, hogy közel legyen a műúthoz, hiszen máshol még a rossz földutakkal is számolni kellett volna. Rajtunk kívül több fiatal is él ezen  a tanyán, hiszen a kevés munkahely miatt itt lehetőség van gazdálkodásra, a biztos megélhetésre.

Önerő átcsoportosítással

Pálosi László, Balkány első embere nagy reményeket fűz a szeptember 30-ig leadható vidékfejlesztési pályázathoz:

– Szeptember elejére tudom a képviselő-testület elé tárni a konkrét elképzeléseimet, természetesen a pályázat körvonalai már megszülettek. Jelenleg Balkány településéhez 24 működő tanya kapcsolódik. Pályázatot fogunk beadni a tanyás települések külterületi földútjainak javítására alkalmas eszközök, gépek beszerzésére. A kiírás tartalmazza, hogy 10 százalék önerővel kell rendelkezniük a pályázó önkormányzatoknak, ezt bizonyos átcsoportosítások révén igyekszünk majd előteremteni. Körülbelül 4 és 6 millió forint között van az az összeg, amit meg szeretnénk pályázni, és így megoldódik majd az összes hozzánk tartozó tanya útproblémája – mondta Pálosi László, aki arra a felvetésre, hogy nem minden tanya rendelkezik vezetékes vízzel, a következőket felelte: – Sajnos, azt nem tudom ígérni, hogy minden, akár az egy-két házból álló, tanyán megoldjuk a közművesítést. Sajnos ez az olyan tanyán, ami 14 kilométerre van Balkány központjától, szinte lehetetlen vállalkozás lenne. Jelenleg is részt veszünk egy vízminőség-javító projektben, amivel a tanyáink legnagyobb részén tökéletes minőségű vizet biztosítunk majd mindenkinek. Az gondolom, ez minden, amit tehetünk – közölte.

Nincs saját forrás

Hiába hirdette meg tanyafejlesztési programját a kormány, a nagycserkeszi önkormányzat csak tehetetlenül, fájó szívvel nézi a pályázati feltételeket.

– Tizenhat bokortanya tartozik hozzánk, az azokon található rossz minőségű földutak hossza megközelíti az 50-60 kilométert. Lenne tehát mit fejlesztenünk, csakhogy erre a beruházásra nem vagyunk képesek saját forrást biztosítani, még a „csak 10 százalékot” sem tudjuk előteremteni – mondta el érdeklődésünkre Luzsinszki Lajosné, Nagycserkesz polgármestere. –  Sajnos, nem kaptunk „önhikis” támogatást, s ez nagyon hiányzik. A közoktatás forráshiánya 45 millió forint, minden saját bevételünk a működésre megy el. Hitelt a pénzintézetek korlátozottan adnak, s azt is csak rövid lejáratra. Valószínűleg hitelt már a halmosbokori közösségi ház felújítására igénybe vesszük, s fut még egy óvodai pályázatunk is. Nem tudom, mi lesz az utakkal, szükség lene  a fejlesztésükre. Vallom, ha az utak rendben lennének, sokkal több fiatal telepedne le a tanyákon. Halmos-, Ferenc- és Horvátbokorban engedélyes terv is van az útépítésre, s a rendezési tervünkben porták kialakítésára is van lehetőség. Gondolkodunk még a lehetőségeken, beadtunk egy soron kívüli támogatásra igényt, s várjuk az „önhiki 2-t” is. 

Tervezési szakaszban

Nyíregyháza önkormányzata üdvözli a Tanyafejlesztési Program keretében nyújtott támogatásról szóló rendeletet, amelynek értelmében városunk 90 százalékos támogatási intenzitással nyújthat be pályázatot az előirányzatra – mondta el lapunknak Kósa Tímea alpolgármester. Hozzátette: a pályázatok szeptember 1-től szeptember 30-ig nyújthatóak be, jelenleg a projektek tervezési szakaszában vagyunk. Az alpolgármester kifejtette: Nyíregyháza tradíciójához hozzátartoznak a bokortanyák, így a város vezetése kiemelkedően fontosnak tartja ezeknek a területnek a fejlesztését. Tanyai termékek piacra jutásának támogatására, tanyás térségek külterületi földútjainak karbantartását, rendszeres felújítását biztosító gépek, eszközök beszerzésére, a tanyákon élők egészséges ivóvízzel történő ellátása érdekében szükséges vízminőség vizsgálatok elvégzésére, tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére van lehetőség a pályázati kiírás keretein belül.

– Az önkormányzat képviselői egyeztetéseket fognak kezdeményezni a bokortanyákon élőkkel és a projektek lehetőséges szereplőivel, annak érdekében, hogy szakmailag megalapozott, életszerű pályázatok kerüljenek beadásra, amelyek az együttműködésen alapulnak – fogalmazott Kósa Tímea.

A kormány tanyaprogramjában érintett megyebeli települések: Balkány, Bátorliget, Hodász, Kállósemjén, Kálmánháza, Nagycserkesz, Nagyhalász, Nagykálló, Nyíregyháza, Nyírpazony, Nyírtelek, Tiszatelek, Tuzsér, Újfehértó.

- TG, MML, BM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában