Helyi közélet

2011.08.16. 13:16

Léket kapott a dinnyések hajója

Nyíregyháza - Rossz volt a szezon a dinnyetermelésben, az időjárás keresztülhúzta a számításokat. 

Nyíregyháza - Rossz volt a szezon a dinnyetermelésben, az időjárás keresztülhúzta a számításokat. A szokásoshoz képest később kezdődött a dinnyeszezon, viszont hamarabb zárul, így a betakarítás és az értékesítés egysége gyakorlatilag három hónapról másfélre zsugorodott — közölte Für László, a nyíregyházi székhelyű Rádium Kft., a térség legnagyobb dinnyeexportőr cégének ügyvezetője.

– Roppant összetett a helyzet. Folyamatosan csökkent a termőfelület Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: amíg az ezredfordulón 12 ezer hektáron termett a dinnye, mára a harmadára csökkent a mutató. Minél kisebb a termőfelület, annál kevésbé jövedelmező. A legfontosabb egyébként az egészséges birtokszerkezet lenne, most viszont nagyon szétaprózódott az ágazat. A sok exportőr között nincs összehangoltság, ami anarchiához vezet. Az optimális az lenne, ha nagy termőtáblákat alakítanának ki, ez megteremtené az egységes, korszerű, alacsony költségigényű technológia alkalmazását.

– Ezen a nyáron a szélsőséges időjárás egyrészt a gyökérzet részbeni pusztulását idézte elő, máskor pedig a hőség napégetté tette a termést. Alapvetően jó kezdeményezésnek tartom a dinnye esetében is, hogy fogyasszunk magyar terméket. Ez a felszín. Először is olyan mennyiségben és minőségben kell megtermelni, ami a magyar ember pénztárcájához igazodik. A mezőgazdaságunkból kikerülő zöldségek, gyümölcsök önköltsége legalább 30 százalékkal többe kerül, mint az importált áru, ezért a fizetéseket is annyival fel kellene emelni, ez pedig utopisztikus. A dinnyétől elkanyarodtunk, de ez is hozzátartozik a mostani szezon értékeléséhez.

Ladányi Tóth Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában