Helyi közélet

2011.09.15. 15:02

Állástalan lett a betegszabadság után

Nyíregyháza – Mire az 57 éves asszony visszatért a pár napos táppénzről, más emberrel pótolta helyét a főnöke.

Nyíregyháza – Mire az 57 éves asszony visszatért a pár napos táppénzről, más emberrel pótolta helyét a főnöke.Nincs többé szükség rám, mehetek Isten hírével – közölte velem a munkaadóm, miután munkára jelentkeztem egy 8 napos „kényszerpihenőt” követően. Nem elég, hogy elveszítettem a kenyérkeresetem, a leszámolás folyamán kiderült, hogy „papíron” csak napi 4 órában voltam bejelentve, én 8-ról tudtam, és gyakorlatilag 9-10 órát dolgoztam a Nyíregyházi Állatparkban található Babusz Étteremben mint pultos, vendéglátó, konyhai kisegítő – meséli az 57 esztendős Szabó Józsefné.

A nyíregyházi asszonyt hideg zuhanyként érte Kertész Csaba vállalkozó, mesterszakács, étterem tulajdonos bejelentése, aki munkáltatói jogkörével élve az elbocsátása mellett döntött. – Igyekeztem legjobb tudásom szerint végezni a munkámat, soha nem azt néztem, mikor jár le a munkaidő, hanem milyen feladatok várnak még rám. A nyári hajtás nagyon kimerített, ezért  június 22-től 27-ig (6 munkanapig) izületi gyulladás miatt kénytelen voltam táppénzre menni háziorvosom, dr. Veisz Katalin tanácsára. Amikor a hónap utolsó napján, kezemben az orvosi dokumentummal, munkára jelentkeztem, a főnök közölte: a helyemet már betöltötte más, akitől nincs szándékában megválni, tőlem viszont igen... – mondja könnyeivel küzdve Szabó Józsefné, majd így folytatja:

Ki fizet kinek?

– Hiába ajánlottam fel, hogy bármilyen munkát elvállalok, nem ragaszkodom a régi munkakörömhöz, nem jártam sikerrel. A táppénzes elszámolás során derült fény arra, hogy csak napi 4 órában voltam bejelentve, a bér rovatban mindössze havi 39 ezer forint volt feltűntetve a nevem mellett. A 2011. június 30-ai keltezéssel ellátott „Munkáltatói igazolás a munkaviszony megszűnésekor” papíron egyéb takarító és kisegítő minősítés szerepel, a tárgyévben igénybe vett betegszabadság orvosi igazolással rublikában pedig egy kövér nulla áll. A betegszabadságos papírom a munkaadónál maradt, aki a még jogszerűen járó bérem kifizetése helyett azt „tanácsolta”: somfordáljak el pénz nélkül, halkan, csendben, különben könnyen megeshet, hogy a végén még nekem kell fizetnem.

Hetekig emésztettem magam, mi tévő legyek. Egy munkaügyi per megnyerésére csak akkor lenne esélyem, ha legalább két dolgozó tanúként alátámasztja a történteket, ám erre kevés az esély, hiszen őszinte tanúvallomásukkal az állásukat tennék kockára. Végül úgy döntöttem, a Kelet-Magyarországhoz fordulok panaszommal, ha másért nem, hát azért, hogy felhívjam az olvasók figyelmét erre az arcátlan igazságtalanságra, és az egyszerű dolgozókat kizsákmányoló, inkorrekt munkáltatói magatartásra – zárta monológját panaszosunk.

Jogszerű és ésszerű döntés volt

Lapunk megkereste Kertész Csaba vállalkozó, étterem tulajdonost, aki előbb nem kívánt érdemben reagálni a volt dolgozója által elmondottakra, végül azonban elmondta: nem ismeretlen előtte Szabó Józsefné, akit 4 órában, határozott idejű megbízási szerződéssel foglalkoztatott a nyár folyamán.

– Amikor lejárt Szabó Józsefné szerződése, úgy döntöttem, nem hosszabbítom meg azt. Részint azért, mert idő közben új, rátermettebb alkalmazott került a helyére, másrészt a munkája során elkövetett mulasztások (például romlandó áru helytelen tárolása stb.) is amellett szóltak, hogy megszűnjön az alkalmazotti munkaviszonya. Sem bocsánatkéréssel, sem kifizetetlen bérrel nem tartozom neki, amennyiben másként gondolja, terelje jogi útra érveit, bátran állok egy munkáltatói per elébe! – válaszolta kertelés nélkül Kertész Csaba.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában