Helyi közélet

2012.02.08. 12:09

Első generációs vizsgáló műszerek Kisvárdán

Kisvárda – "Emberséges környezetben, korszerű eszközökkel, jó szakembergárdával betegeink és egymás megbecsülése, az emberi jogok tiszteletben tartása mellett, intézményünknek a gyógyító munkában jó hírnevet szerezni." – olvasható a kisvárdai Felső–Szabolcsi Kórház küldetésnyilatkozatában.

Kisvárda – "Emberséges környezetben, korszerű eszközökkel, jó szakembergárdával betegeink és egymás megbecsülése, az emberi jogok tiszteletben tartása mellett, intézményünknek a gyógyító munkában jó hírnevet szerezni." – olvasható a kisvárdai Felső–Szabolcsi Kórház küldetésnyilatkozatában.A Felső–Szabolcsi Kórház bővített alapszakmás városi kórház. Mintegy 87 ezer ember egészségügyi ellátásról, mintegy 30 kilóméteres körzetben gondoskodik. A kórház működése stabil és biztonságos. Négy fő területen gondoskodik az itt élők ellátásáról, mint a fekvőbeteg, valamint a járó beteg ellátás, (szakrendelés), egyéb humán – egészségügyi ellátás, illetve a szociális ellátás elhelyezéssel. Az elmúlt években, tervszerűen fejlesztették az intézményi rendszert s ezen belül a vizsgálati műszerek korszerűsítését. Az egyik ilyen terület a belgyógyászati osztály, ahol több elsőgenerációs műszereket állítottak rendszerbe az elmúlt hetekben.

Belgyógyászati osztály

95 ágyon, 1–2 ágyas kórtermekben, keringési, endokrin és diabetes, emésztőszervi megbetegedésben szenvedő betegeket lát el. Az osztály szerves része a 6 ágyas koronária őrző, amelyen akut szív– és érrendszeri elváltozások gyógyítása történik. Az osztály szakmai tevékenységének színvonalát terheléses EKG egység, vérnyomás – és EKG holter monitor, valamint ECHO kardiográf, emeli. A kórházban lehetőség van coronaria CT végzésére is. A gastroenterológiai betegségek kivizsgálása endoscopos laboratóriumban (gastrofiberoscop, colonoscop, ERCP) történik.

– Az elmúlt napokban több elsőgenerációs vizsgálóműszerekkel gyarapodtunk – kezdte tájékoztatóját Dr. Juhász Ferenc osztályvezető főorvos – egy kiváló új szívultrahang készülékkel, így a már meglévővel együtt nagyobb számú betegvizsgálatokat tudunk elvégezni. Az új készülékkel, az összes szívben lévő strukturális változás követhető, valamint a funkcionális állapotának megítéléséhez ma már elengedhetetlen. A billentyű betegségek feltárásában, a műbillentyűk beültetése utáni vizsgálatok, a magas vérnyomás betegségben, s bármilyen szívizom elfajulásban és a nagyszámban jelentkező koszorúér betegségek kiszűrésében pontosabb diagnosztizálást biztosít.

Egyéni vizsgálóműszerek

A főorvos úrtól megtudtuk azt is, hogy újabb, korszerűbb egységekkel bővült az egyéni, 24 órás vizsgálóműszerek száma. Nyolc–nyolc műszerrel gyarapodott a vérnyomásmérés, valamint nyolc felvevőfejes holter EKG, mely a szív összes ütését jegyzi. Ez nagyon fontos a szív ritmuszavarainak vizsgálatánál, a koszorúeres események elbírálásában is jelentős segítséget nyújt. Ezek a készülékek az európai piac legújabb vizsgáló műszerei. Ezek az eszközök, méretei miatt is –kisebbek– kényelmesebben viselhetők. Ez mind a betegek, mind az orvosok számára számtalan előnyökkel jár. A terheléses EKG egység is, új készülékkel gyarapodott, mely a koszorúér betegségek diagnosztizálásában nagyon sokat segít.

– Ezek az új készülékeink a korábbi készülékeinkhez viszonyítva pontosabb diagnosztizálást tesznek lehetővé mint a korábbi műszereink. Ugyanis ezek a jelenleg az egészségügyi piacon lévő legkorszerűbbek és legmodernebbek, melyek mindenféleképpen a betegek érdekeit szolgálják – mondta tájékoztatójának végeztével Dr. Juhász Ferenc osztályvezető főorvos.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában