Helyi közélet

2012.03.31. 20:39

Akikért a égszínkék fény tündököl

Autizmus - Az autizmus világnapja alkalmából égszínkékbe öltöznek majd a rendezvények résztvevői és a helyszínek. Az autizmus világnapja alkalmából két nagyszabású, tavaszi rendezvénnyel is igyekeznek ráirányítani a társadalom figyelmét az autizmussal élő emberek gondjaira az erre hivatott szervezetek.

Autizmus - Az autizmus világnapja alkalmából égszínkékbe öltöznek majd a rendezvények résztvevői és a helyszínek.

Az autizmus világnapja alkalmából két nagyszabású, tavaszi rendezvénnyel is igyekeznek ráirányítani a társadalom figyelmét az autizmussal élő emberek gondjaira az erre hivatott szervezetek.

Papp Erika

Annál is inkább fontos ez, mert manapság minden századik(!) gyermek – illetve a felnövekvő generáció – érintett e fogyatékosságban. Az idegrendszeri eredetű érzékelési zavarokból adódó, kommunikációs, szocializációs, befelé forduló viselkedési gondokat okozó szindróma ugyanis beilleszkedési nehézségekkel jár. Ezért kiemelkedően fontos az autistákkal való fokozott törődés.Elsőként egy projektnyitó konferencia zajlott le március 30-án Nyíregyházán, a megyeháza dísztermében. Ennek apropója egy uniós támogatással megvalósuló, határainkon átnyúló kezdeményezés, mely a szakmabeliek együttműködését szorgalmazza az autista kicsinyek fejlesztése érdekében. A védnökök személyében dr. Vinnai Győző kormánymegbízottat, és Seszták Oszkárt a Megyei Közgyűlés elnökét tisztelhetjük.

- Konferenciánk témája „Jó gyakorlat az élet kezdetén - autista gyermekek ellátása a korai életszakaszban” – kezdte felszólalását Tarnai Ottóné gyógypedagógus, a szervező Új ÉFOÉSZ Tarnai Ottó Egyesület elnöke. A továbbiakban nemcsak az egyesület jelenlegi munkáját mutatta be, hanem lelkes szavakkal ecsetelte a két évtizedes múltat is. Azt az időszakot, amikor az autista gyermekekről történő gondoskodás a kezdeti szakaszát élte, hisz ekkor alapozták meg a mostanra elért eredményeket, a gyümölcsöző kapcsolatokat. Az akkori kicsik mára ifjakká serdültek, s közülük többen szakmát tanultak, érettségi bizonyítványt, sőt, diplomát szereztek.

A konferencián részt vevő szakemberek, szülők, valamint egyéb érdeklődők néhány előadás keretében ismerkedhettek meg a jelenlegi helyzettel. Törökné Bajusz Gyöngyi gyógypedagógus például arról számolt be, miként működik a részleges integráció a Gyermekek Háza Déli Óvoda speciális autista csoportjában. Ezután bemutatkozott a romániai partner, Őszi Tamásné, az Autizmus Alapítvány Egyesített Gyógypedagógiai Módszertani Intézményének igazgatója, aki Carei–Nagykárolyból érkezett. Előadása az autizmussal élő kisgyermekek fejlesztéséről szólt.Az esemény záróaktusaként a helyszínen váltott sorsjegyek alapján festményeket sorsoltak ki, melyeket művészek ajánlottak fel a Szabolcsi Esőemberekért Alapítvány javára. A rendezvény támogatói a Megyei Közgyűlésen kívül a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, a Nyíregyházi Főiskola Esélyegyenlőségi Irodája, és a Göllesz Viktor Speciális Szakiskola és Általános Iskola voltak.

A másik jelentős eseményre 2012. április 2-án kerül sor. Az együttérzők tömeges érdeklődésére számít, és mindenkit szeretettel vár 14 órától a nyíregyházi Kossuth térre a Szabolcsi Esőemberekért Alapítvány, valamint az Új ÉFOÉSZ Tarnai Ottó Egyesület. Szeretnék, ha a résztvevőkön, lehetőség szerint, díszelegne egy-egy kék ruhadarab, vagy kiegészítő – a jelkép kedvéért. Ez a nap ugyanis az autizmus világnapja. Tiszteletére a világ számos nagyvárosában kékkel, a nyugalom és harmónia színével világítják ki a legnevezetesebb épületeket. A megyeszékhelyen a városi és a megyei önkormányzat fog kékbe öltözni. Az érintettek gyermekekből és fiatalokból álló csoportjai vonulnak majd át a belvároson. Kék zászlókat, léggömböket lengetve kezükben, melyeken az „Esélyt az autistáknak” felirat lesz olvasható. Közben petíciót nyújtanak át a város és a megye vezetőinek, mely kéréseiket, igényeiket, elvárásaikat fogalmazza meg.

Természetesen a főváros sem marad el mindebben: ott a Parlament épülete fog égszínkékben ragyogni. Így „kiáltja” majd a világba üzenetét: Esélyt a teljes életre az autistáknak is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában